Denník N

Odborník radí, ako nepribrať počas Vianoc: Deci vína je ako medovníček, pozor na sušené ovocie a prípravu lososa

Michal Páleník. Foto - archív M. P.
Michal Páleník. Foto – archív M. P.

„Keď popíjate popri koláčiku, je to, akoby ste zjedli dva zákusky naraz. Decko vína a medovníček predstavujú zhruba jedno a to isté,“ hovorí výživový poradca Michal Páleník.

S blížiacimi sa vianočnými sviatkami mnohí riešia otázku, ako počas nich nepribrať. Páleník vysvetľuje, že on sám si dá na Štedrý večer rezeň.

„Štedrovečerná hostina môže mať 600 až 700 kilokalórií, ale pokojne aj dvetisíc,“ komentuje, no upozorňuje, že problém spočíva aj v tom, čo zjete po nej.

Odborník varuje pred orieškami a sušeným ovocím. „Veľká čerstvá marhuľa obsahuje rovnako veľa energie ako malá sušená marhuľa. Bez problémov zjete z misky desať sušených marhúľ, ale viete si predstaviť, že by ste zjedli desať marhúľ v čerstvom stave?“ pýta sa.

Páleníka sme sa opýtali aj na to, ako po Novom roku schudnúť. Jeho štyri rady niekoho môžu prekvapiť – podľa experta treba spomaliť.

„Viete, aká je definícia šialenstva? Robiť desať rokov to isté s nulovým výsledkom a čakať, že tentoraz to vyjde.“

Hovorí aj:

  • prečo neverí konceptu „podvádzacích dní“;
  • ktoré ryby odporúča a akú chybu robia ľudia pri príprave lososa;
  • že jeden pohárik je ako zjesť medovníček;
  • že prudký prechod na nezdravšiu stravu zvyšuje riziko akútnej pankreatitídy;
  • štyri rady, ako po Novom roku (konečne) schudnúť.

Deň po Štedrom dni neurobte vážnu chybu

„Ešte nikto nepribral z jedného nezdravého jedla. Buďte však k sebe úprimný, naozaj to bol len jeden chod, prípadne jeden deň? Mnohí si hovoria, že si dajú výnimočný ‚podvádzací deň‘ (z anglického cheat day), no mne sa tento koncept príliš nepáči,“ hovorí výživový poradca Michal Páleník.

„Svojich klientov učím, aby k sebe boli úprimní, nie aby klamali samých seba. Treba si nastaviť taký režim, aby sme občas mohli zjesť aj ‚nezdravé‘ potraviny. Pokojne radšej zjedzte viackrát za týždeň menšiu sladkosť, ako by ste sa mali raz za týždeň prejedať. Musíte však vedieť, koľko sladkostí môžete prijať.“

Podľa odborníka na výživu treba vedieť, čo robiť, ak to preženiete: „Vianoce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie