Denník N

Z neohrozeného šampióna Premier League klub, ktorý bojuje o záchranu. 2600 slov o úpadku Arsenalu

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Aj Mikel Arteta robí chyby, ale kríza Arsenalu má omnoho hlbšie príčiny. V rozhovore pre Denník N to priznal aj šéf klubovej akadémie Per Mertesacker.

Arsenal FC má veľký problém. V tejto sezóne Premier League získal v štrnástich kolách iba štrnásť bodov. Zatiaľ čo na začiatku sezóny sa chcel biť o najvyššie priečky, pred Vianocami to vyzerá skôr na boj o záchranu.

To si ešte pred pár mesiacmi nikto ani nedokázal predstaviť, keďže tím s novým manažérom Mikelom Artetom vyhral FA Cup.

Arteta má za sebou ročné výročie vo funkcii, ale neoslávil ho najlepšie. Víkendová prehra s Evertonom 1:2 len potvrdila najhorší štart klubu od sezóny 1974/1975.

Obrovský problém Arsenalu sa dá ľahko rozdeliť na dve časti. Prvou je výpadok formy, ktorý klub ťahá na samotné dno Premier League. Tú druhú časť – a oveľa závažnejšiu – tvorí dlhodobá kríza identity.

Arsenal stratil svoju DNA, opakujú kritici. Klubová DNA je však, samozrejme, veľmi vágnym pojmom. Dá sa možno vysvetliť na fenoméne, ktorý spomínal nedávno zosnulý Gérard Houllier v súvislosti s Liverpoolom.

Keď prišiel v roku 1998 do Anglicka, v Liverpoole objavil tzv. „boot room tradition“ – tradíciu miestnosti, v ktorej sa pôvodne chystali kopačky.

Tá sa neskôr zmenila na poradovú a stretávali sa v nej kluboví tréneri. Všetci tréneri prvého tímu, až do príchodu Houlliera, najprv formovali svoje názory v „boot roome“ a výhradne len z tohto prostredia sa vyberali nástupcovia tých odchádzajúcich. Zmenilo sa to až príchodom Francúza.

Bohatá história vytvárala netradičnú atmosféru, ktorá lákala potenciálne posily a hráčov posúvala dopredu. Mimochodom, legenda Arsenalu Arsène Wenger prišiel do Londýna dva roky pred Houllierom a aj jeho príchod vtedajšie vedenie Liverpoolu inšpiroval k tomu, aby začali meniť klubovú DNA.

Arsenal však v ostatných sezónach vôbec nevyzerá ako veľkoklub. Ešte v sezóne 2003/2004 vyhral Premier League bez toho, aby v 38 kolách čo i len raz prehral. Odvtedy titul nezískal.

Optimizmus zo začiatku Artetovej éry vyprchal a legendárny útočník Newcastlu Alan Shearer dokonca v relácii BBC Match of the Day vyhlásil, že by ho vôbec neprekvapilo vypadnutie niekdajšieho giganta do druhej ligy. „Nebol by som si (záchranou) až taký istý, keď zoberieme do úvahy základnú zostavu a prístup niektorých hráčov,“ povedal.

Môžeme diskutovať o absencii kvalitných hráčov na niektorých pozíciách. Pri pohľade na súpisku je však jasné, že Arsenal má potenciál na oveľa viac ako pätnáste miesto v tabuľke.

V roku 2020 sa vôbec neukázala Artetova neschopnosť. Výsledky na ihrisku vychádzajú zo širšieho problému v „kultúrnom základe“ Arsenalu.

Dočítate sa aj o tom:

  • že Arsenal zlyhával pre nepremenené šance, teraz sa nedostane ani k nim;
  • že Özil zarába 350-tisíc libier týždenne, no Arteta ho nezaradil ani na súpisku;
  • že nikto nevie, kto je vlastne v Arsenale šéfom;
  • ako realisticky to pre Denník N zhodnotil Per Mertesacker.

Chce bojovníkov

Od zisku ligového titulu v roku 2004 klub nezískal veľkú trofej – okrem piatich FA Cupov a štyroch anglických superpohárov (Community Shield). Fanúšikovia sa na konci každej sezóny cítia frustrovane.

Arteta priniesol v prvých mesiacoch svojho pôsobenia efektivitu. Teraz zmizla aj tá. Ambiciózny Španiel, ktorý bol nedávno kapitánom tímu a trénerské umenie sa učil ako asistent Pepa Guardiolu v Manchestri City, skúšal rôzne taktické formácie.

Arsenal dlhé roky preferoval formáciu 4 – 2 – 3 – 1. Arteta si však vybral systém s piatimi obrancami. Tím sa dostáva do menšieho počtu gólových šancí a aj preto predtým spoľahlivý strelec Pierre-Émerick Aubameyang skóruje málo. Arsenal dal v posledných desiatich ligových dueloch iba dva góly z hry (okrem štandardných situácií).

„Obete sa spoliehajú na výhovorky a negatívnosť. Stále sa vyhovárajú na to, čo sa deje okolo nich a prečo sa im nedarí. Potrebujete ľudí, ktorí budú bojovať, budú k niečomu prispievať, a ľudí, ktorí klubu v tomto momente odovzdajú všetko,“ vyhlásil Arteta po prehre s Evertonom. Chcel, aby sa jeho hráči správali ako bojovníci.

Artetovo vyjadrenie prišlo iba pár dní po tom, ako sa v bulvárnej tlači objavili špekulácie, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie