Denník N

Zlý sen neznamená, že sa vám stane niečo zlé, hovoria psychoterapeuti Heretikovci, ktorí o snoch napísali knihu

Andrea Heretiková Marsalová a Anton Heretik. Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrea Heretiková Marsalová a Anton Heretik. Foto N – Tomáš Benedikovič

Psychiatrička Andrea Heretiková Marsalová a psychológ a profesor klinickej a forenznej psychológie Anton Heretik spolu napísali knihu Sny – Využitie v psychoterapii a osobnostnom raste, ktorá vyšla vo vydavateľstve Ikar.

Nájdete v nej rady pre kvalitný spánok, čo môže byť jeden z predpokladov, že sa vám bude aj niečo snívať, a tiež viacero príkladov a interpretácií snov z ich súkromnej praxe či od študentov. „Snívame všetci – aj zdraví, aj neurotickí. Práca so snami je teda záujmom o našu vlastnú psychiku, o to, čo sa deje na jej podzemných poschodiach. Pomáha nám lepšie porozumieť našim túžbam aj motívom správania, ktorými často prekvapíme aj sami seba,“ hovorí Anton Heretik.

V rozhovore sa dočítate aj o tom:

  • že sny nie sú veštecké ani magické a netreba sa ich báť,
  • prečo má zmysel zaoberať sa snami, aj keď ich úplnú pravdu nespoznáme,
  • či nájdeme výklady snov v ezoterických snároch,
  • ako sa prejavila pandémia v tom, o čom snívame.

Čo vám osobne tento rok pomáhalo zvládnuť ťažké dni?

Anton Heretik: Pomohla nám tvorivá činnosť, napríklad aj písanie knihy o snoch. Máme radosť, že naši najbližší sú relatívne zdraví a môžeme byť s nimi v kontakte, aj keď zriedkavejšie ako predtým a často len na diaľku. A v neposlednom rade máme čas venovať sa aj svojim koníčkom.

Andrea Heretiková Marsalová: Pandémia nás nepripravila o možnosť pracovať. Je to výsada, ktorú, žiaľ, mnohí ľudia dnes nemajú.

Knihu o snoch ste napísali na jar počas prvej vlny. Zaznieva v nej, že úplnú pravdu o snoch sa zrejme nikdy nedozvieme. Prečo má teda zmysel zaoberať sa nimi?

AH: Ako povedal Edmund Hillary: „Na Mount Everest treba liezť preto, že je tu“. Ak ideme aspoň päťkrát za noc do kina v našom mozgu či duši – vyberte si podľa konfesie, kde sa premietajú také zaujímavé filmy, tak stojí za to, aby sme sa nimi zaoberali.

AHM: Úplnú pravdu, bohužiaľ – a zároveň našťastie, nevieme skoro o ničom. Aj to ľudí poháňa k hľadaniu ďalších odpovedí. Nevadí, že nakoniec je možno „všetko inak“.

So snami pracujete aj v rámci terapie s klientmi. Prejavila sa tento rok pandémia v tom, o čom snívame?

AHM: Každý náš klient prežíva súčasnú pandémiu individuálne, podľa svojej osobnosti a poruchy, pre ktorú sa lieči. Úzkostní a depresívni pacienti mávajú viac hrozivých snov, ktoré odrážajú zvýšený strach o svoje zdravie, zdravie svojich blízkych, prípadne existenčné problémy.

Mnohých psychotických pacientov, napríklad so schizofrénnymi poruchami, necháva epidémia ľahostajných, riešia svoj vnútorný svet. Pacientom so sociálnou fóbiou – strachom z verejného vystupovania, pozorovania cudzími ľuďmi – môžu izolácia a home office aj vyhovovať. Ale niektorí pacienti prinášajú aj pestrejšie a výpravnejšie sny, pravdepodobne ako reakciu na ich aktuálne menej pestrý a menej „zaľudnený“ život.

Andrea Heretiková Marsalová a Anton Heretik. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čím to je, že ľudstvo sny tak veľmi fascinujú a snaží sa ich vysvetliť?

AH: Máme skutočne dosť dôkazov, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Rozhovory

Vzťahy

Kultúra

Teraz najčítanejšie