Denník N

Pred cieľom sa arogantne zastavil a rozzúril Švédov. Slávny nórsky bežec na lyžiach teraz ide do väzenia

Petter Northug na tlačovej konferencii po zadržaní. Foto - TASR/AP
Petter Northug na tlačovej konferencii po zadržaní. Foto – TASR/AP

O nezvládnutom živote po kariére naspieval vianočnú pieseň.

Za budúcu hviezdu behu na lyžiach ho považovali ešte pred tým, než sa stal profesionálom, a výrobcovia lyží medzi sebou súperili, aby s ním mohli podpísať sponzorskú zmluvu.

Súboj o Nóra Pettera Northuga napokon vyhrala rakúska spoločnosť Fischer a z Northuga urobila prvého juniora v histórii behu na lyžiach, ktorý mal mesačný plat.

Svoje typické záverečné zrýchlenie Northug prvý raz predviedol hneď na prvom veľkom seniorskom podujatí. Na MS v Sappore 2007 na záverečnom úseku štafetového behu predstihol ruského aj švédskeho súpera a priviedol Nórov k víťazstvu.

Northug mal vtedy iba 21 rokov a bola to prvá z rekordných trinástich zlatých medailí, ktoré získal na majstrovstvách sveta. Northug prekonal aj slávneho krajana Bjørna Dæhlieho, ktorý získal deväť zlatých medailí.

Svojho času najdominantnejší bežec na lyžiach však dva roky po konci kariéry skončí vo väzení. Jeho príbeh je nielen o osobnom úpadku, ale aj o nekompromisnosti nórskych úradov, ktoré odsúdili jedného z najpopulárnejších športovcov v krajine.

Jeho život sa rozpadol

Začalo sa to v auguste, keď nórska polícia Northuga zastavila za rýchlu jazdu. Na úseku, kde bola povolená maximálna rýchlosť 110 km/h, šiel svojím Jaguarom 168 km/h. Popri tom si na telefón nahrával videá, ako predbieha ostatné autá, a posielal ich kamarátom.

Polícia následne prehľadala Northugov dom v Trondheime a našla uňho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie