Denník N

Pozitívni majú sami kontaktovať ľudí, s ktorými boli. Môžu ísť na nákup či pohreb, ale s respirátorom

Pre vojakov je pri kontaktovaní pozitívne testovaných kľúčové zistiť, s kým sa stretli za posledných 14 dní a kde všade boli. Foto N Peter Kováč
Pre vojakov je pri kontaktovaní pozitívne testovaných kľúčové zistiť, s kým sa stretli za posledných 14 dní a kde všade boli. Foto N Peter Kováč

Hlavný hygienik vydal nové usmernenia k domácej izolácii. Kontaktom skončí už po negatívnom teste.

V pondelok pribudlo takmer 10-tisíc nových pozitívnych ľudí s koronavírusom. Každému z infikovaných doteraz mali povinnosť telefonovať hygienici z regionálneho úradu verejného zdravotníctva a pýtať sa na ich úzke kontakty. Pri jednom pozitívnom išlo aj o 30 ľudí, ktorých informovali o tom, že je potrebné sa izolovať.

Úrady takýto postup často nestíhali ani pri omnoho nižších denných počtoch nakazených, aké máme na Slovensku v posledných dňoch. Podľa novej vyhlášky, ktorú úrad verejného zdravotníctva zverejnil v utorok podvečer, sa štát teraz začne viac spoliehať na takzvané samotrasovanie.

Znamená to, že pozitívne testovaná osoba to má sama oznámiť ľuďom, s ktorými bola v posledných dvoch dňoch v úzkom kontakte. „Ich následná domáca izolácia sa začne odo dňa oznámenia a počítať sa bude od dátumu posledného kontaktu s pozitívnou osobou,“ píše hlavný hygienik. Nemusia teda čakať, kým sa im pri epidemiologickom vyšetrovaní ozve regionálny úrad.

Koniec karantény už po negatívnom teste

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie