Denník N

Čo priniesol rok 2020 ženám? Polená pod nohy, kam sa obzrieme, Slovensko nevynímajúc

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Len minimum problémov žien z minulého roka je úplne nových. Mnohé existovali celé veky, pandémia ich len znásobila a zhoršila.

Ak si politici a političky, spoločnosť, zamestnávatelia, médiá a ďalší šíritelia verejnej mienky po tomto roku neuvedomili, že mnohé ženy už idú na doraz, a to nielen pre ich individuálne životné okolnosti, ale aj pre to, ako máme nastavenú legislatívu, celkovú kultúru aj hlavy, tak asi môžeme povedať, že ľudia sú nepoučiteľní. A platí to globálne aj lokálne.

OSN a jej úrady, rovnako ako mimovládne a charitatívne organizácie či linky na pomoc týraným ženám prakticky od začiatku pandémie vydávali stanoviská, štúdie a vyhlásenia o tom, ako sa zhoršuje ekonomické postavenie žien, ich bezpečnosť, ako sú ohrozované ich ľudské, politické aj reprodukčné práva a ako kríza viac dopadá na ženy ako na mužov.

V novinách sa objavovali titulky tvrdiace, že ženy sa v niektorých krajinách vracajú do 50. rokov minulého storočia, keď bola ich konvenciami vykolíkovaným teritóriom domácnosť a aktivity súvisiace s deťmi. Medzinárodné inštitúcie vystríhali, že aj do pandémie nie dostatočne rýchly pokrok v ženských otázkach sa spomalil či úplne zastavil a aj vo vyspelých krajinách dokonca zaradil spiatočku.

Ako urobiť zo zlého ešte horšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rok 2020

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie