Denník N

Čo pozerať cez sviatky, časť 2: Dobré filmy a seriály, ktoré vám algoritmus na Netflixe nevnúti

Sekerka: Lovers Rock. Foto - HBO
Sekerka: Lovers Rock. Foto – HBO

Tipy sme vyberali jednoduchým pravidlom: musí to byť také dobré, aby som mal chuť vidieť to ešte raz. Tieto filmy a seriály stoja za pozretie, aj keď to nemusia byť tie najväčšie hity.


Sekerka/Small Axe: Lovers Rock (HBO)

Je vám smutno v karanténe? Pustite si reggae. Je to hudba komunity, keď ju človek počúva, necíti sa sám.

Imigranti z Karibiku, ktorí prišli do Londýna za lepším životom a chceli sa zabaviť po náročnom týždni, robili uprostred osemdesiatych rokov toto: na víkend prenajali opustený dom, navarili niečo pod zub, doniesli sound systém a večer bola párty, kde púšťali dub alebo reggae a bolo im spolu fajn. Presne ako v tomto diele z poviedkovej antológie, ktorý má spád opojného tanečného večierka. A hoci sa počas neho neudeje žiadna dráma, patrí k tomu najlepšiemu, čo sa nakrútilo za posledný rok.

Steve McQueen stojí napríklad za oscarovým filmom 12 rokov otrokom. Sám je „čiernym Britom“ a v seriáli Sekerka (názov je odvodený z jamajského príslovia o sekerke, ktorá zotne strom, tak ako čierna utláčaná menšina podryje tlak bielej spoločenskej väčšiny) rozoberá skúsenosť karibských prisťahovalcov v Londýne.

Každý diel funguje samostatne, líšia sa aj žánrovo, môžete ich pozerať v ľubovoľnom poradí. V anketách o snímku roka sa skloňuje epizóda číslo dva: áno, je najlepšia. Dokonca aj vtedy, ak ste alergickí na reggae, prinúti vás, aby ste si pustili soundtrack.

Kvíz (HBO)

Bizarný súdny proces sa začal v Londýne v roku 2001. Išlo v ňom o to, či manžel s manželkou podvádzali v televíznej vedomostnej súťaži spôsobom, že mali v publiku komplica, ktorý vždy pri správnej odpovedi zakašľal a tým vyslal signál súťažiacemu. Proces bol bizarný nielen preto, že v ňom išlo o miliónovú výhru v najsledovanejšej televíznej súťaži v krajine. Nahrávku šou Kto sa chce stať milionárom? analyzovali zvukári a experti, aby rozlúskli otázku, či bol kašeľ číslo 37 úmyselný – bol to signál – alebo si iba niekto uľavil – teda bol to šum. Verejnosť to sledovala s napätím.

Z dnešného pohľadu je fascinujúce, že títo manželia neboli zďaleka jediní, kto chcel zvíťaziť podvodom. Šou tak pobláznila ľudí, že sa bežní občania pustili do podvodov, a to veľmi vynaliezavých. Zosieťovali sa do subkultúry. V tom čase ešte nejestvoval Google ani Wikipédia, takže sa podvádzalo analógovo. Keď napríklad súťažiaci zo štúdia volal po radu priateľovi na telefóne a vytočil číslo, komplici ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra v karanténe

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie