Denník N

Speváčka Katka Koščová: Šťastie sú rehoty detí a plánovanie s mužom (Šťastní ľudia v nešťastných časoch)

Katarína Koščová. Foto – Vlastimil Slávik
Katarína Koščová. Foto – Vlastimil Slávik

Pandémia, osobitne v týchto sviatočných časoch, nás uzatvára do bublín, mnohí trpia samotou, strachom a úzkosťami, obavami o seba a blízkych. Prinášame vám sériu rozhovorov s ľuďmi, ktorí napriek všetkému dokážu prekonať ťažké obdobie s pocitmi šťastia a byť tak inšpiratívni. Tri ženy, traja muži. Každý deň do 30. decembra uverejníme jeden rozhovor z cyklu Šťastní ľudia v nešťastných časoch.

V rozhovore s Katkou Koščovou sa dočítate:

  • čo pre ňu znamenajú tie najobyčajnejšie okamihy;
  • že sa až tak nemusela vyrovnávať so stratou osobných kontaktov;
  • prečo sa odstrihla od Facebooku;
  • že robí iba online koncerty, ale musela si dať pauzu, lebo ich už bolo dosť;
  • že sa jej uľavilo, keď pred pár týždňami jej rodičia prekonali covid;
  • ako ju nesmierne teší to, koľko mafiánov sedí vo vyšetrovacej väzbe.

Zažívate v tomto období napriek vonkajším okolnostiam pocity šťastia?

Určite to nie sú permanentné stavy, na také už vlastne ani neverím, ale zažívam veľa krásnych, plných okamihov vždy, keď trochu spozorniem, keď sa stíšim. Musím tomu vedome pomáhať, lebo ja som inak dosť „morousovský“ typ.

Čo vám spôsobuje šťastie?

Asi to bude znieť ako klišé a pateticky, ale naozaj tie najobyčajnejšie okamihy. Paradoxne také, ktoré na mňa v iných stavoch pôsobia všedne, ale ak mám dobré dni, tak zafungujú krásne. Rehoty mojich detí, ich nadšenie, potom plánovanie. Veľmi radi s mojím mužom plánujeme, čo urobíme, ak sa už bude dať. Ohromne nás to baví. Vymýšľame prístavbu k domu, cestovanie, domček pre deti…

Som vnútorne nastavená tak, že ma nemrzí, ak sa to neuskutoční. Čo naozaj milujem a vždy ma to nanovo udiví, je príroda, ktorá je v našom kraji nádherná. Vždy, keď ideme cez Chmeľovský kopec do Prešova, vidíme inú maľbu. Je to fascinujúce. Už takto žijeme desať rokov a stále ma to neomrzelo, stále ma to uchváti. Podľa mňa nesmierne pomáha oddať sa kráse. Myslím, že je to výborná terapia.

Vianočný koncert Kataríny Koščovej

Ako sa vyrovnávate s izoláciou a stratou osobných kontaktov s kamarátmi a priateľmi v tomto čase pandémie?

Možno to bude znieť zvláštne, ale nemusela som sa s tým nejako extra vyrovnávať. Možno preto, že moja práca vždy zahŕňala sociálny pretlak. Ale teda,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie