Denník N

Ako sme ukázali, že na Najvyššom súde oslobodzovali vinných a Matovič s Kollárom sú plagiátori (kauzy Denníka N)

Výber šéfredaktora: Najsilnejšie texty, v ktorých Denník N tento rok odhalil dovtedy nepoznané udalosti.

1.

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a potom aj Marian Kočner vo väzení spustili takú vlnu očisty polície, prokuratúry a súdov, že sme sa tento rok ani nezastavili. Vydali sme desiatky textov o zatýkaní, odhalili sme ďalšie detaily z Kočnerových mobilov. Monika Tódová však opísala aj rozhodnutia jedného senátu Najvyššieho súdu. Je tam všetko, čo sa objavuje v Búrke, Víchrici, Pleveli, Očistci, Judášovi. A celé roky to sudcovia aj prokurátori vedeli.

2.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Igor Matovič si zakladá na tom, že je úplne iný ako Robert Fico, Peter Pellegrini alebo Andrej Danko. A potom sa Mária Benedikovičová poriadne pozrela na jeho diplomovú prácu. Spôsob, ako ju odpísal, ale aj to, ako po prepuknutí škandálu reagoval, ma dosť prekvapil. Ako cez kopirák.

3.

Foto: TASR

Hneď po nástupe novej vlády sme sa rozhodli, že si overíme, ako študovali noví vládcovia. U Borisa Kollára sa nemôžeme tváriť, že to je prekvapenie. Ako papaláš sa správa aj teraz, sestričky z Nemocnice svätého Michala by vedeli rozprávať.

4.

Foto N – Vladimír Šimíček

Korona po sebe tento rok zanechala tisícky malých a veľkých príbehov. V tomto texte Denisy Gdovinovej je dokonale vidieť, ako zasiahla deti v školách a špeciálne deti z komunít, kde internet, pokoj na učenie a istota úplne chýbajú. Vieme to dlho, ale v korone sme to mnohí objavili znovu, a znovu je to príliš vážne, aby sme to mohli nechať tak.

5.

Dietológ Igor Bukovský (vľavo) a onkológ Vladimír Malec. Reprofoto – Dr. Igor Bukovský – AKV/YouTube

A ešte jedna korona. Pred rokom by mi nenapadlo, že medzi kauzy zaradím aj text, kde vedci vysvetľujú, ako sa „odborníci z internetu“ mýlia. Otakar Horák to celý rok poctivo sledoval a aj dnes je jasné, že to je vážna kauza.

6.

Foto: TASR

Divoký východ. Naša hranica je deravá ako ementál a búrky a očistce tam ešte zjavne nedorazili. Andrej Bán sa vracal k Ukrajine a vždy odtiaľ doniesol nové odhalenia.

7.

Foto – Rakúske ministerstvo vnútra

Toto je príbeh, ktorý si získal viac pozornosti v zahraničí ako u nás doma. Mirek Tóda odhalil detaily zo života ruského špióna na Západe. Tajné schránky, konšpiračné byty, milenky a alkohol. Veľký svet studenej vojny.

8.

Foto N – Tomáš Benedikovič a archív

Aj na Slovensku máme moslimských radikálov. Bez veľkej pozornosti verejnosti sa jeden mladý muž zmenil pod vplyvom imáma z Prahy na bojovníka svätej vojny. Dušan Mikušovič opísal, ako sa nechal zverbovať do Sýrie a potom tam aj zomrel.

9.

Foto N – Andrej Sarvaš

Tesne pred nástupom druhej vlny korony sa nám podarilo presťahovať časť redakcie na Gemer. Konštantín Čikovský odtiaľ priniesol zásadný text. Soroška je kauzou roky, preto sa nebudeme tváriť, že sme ju odhalili. Ale tento pohľad je nový a ukazuje, že kauza je vlastne v niečom inom, nie v tom neexistujúcom tuneli.

10.

Ivan Haluza píše o podvodoch dlho. Po zatýkaní v kauze Dobytkár odhalil viacero nových príbehov, kde sa za pomoci Smeru a SNS ľudia menili na feudálnych zemepánov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rok 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie