Denník N

Adela Vinczeová: Videom o mojom otcovi sme chceli ukázať, ako ľahko môže človek nakaziť rodičov

Zdravotníci a lekári idú úplne nadoraz a je nefér, že ich v tom nechávame, hovorí Adela Vinczeová na videu, ktoré natočili s manželom. Reprofoto - Facebook Viktora Vinczeho
Zdravotníci a lekári idú úplne nadoraz a je nefér, že ich v tom nechávame, hovorí Adela Vinczeová na videu, ktoré natočili s manželom. Reprofoto – Facebook Viktora Vinczeho

Na základe svojej skúsenosti, navyše s človekom, ktorý koronu vníma trochu inak, som chcela ukázať realitu, vysvetľuje Adela Vinczeová.

Moderátorka Adela Vinczeová s manželom Viktorom Vinczem zverejnili v pondelok video, ktoré sa stalo zrejme najzdieľanejším osvetovým videom k téme pandémie. Opisujú, ako Adelinho otca Jozefa Banáša odviezli do nemocnice s ťažším priebehom choroby covid-19.

„Môj otec bol fit, na nič sa neliečil, nebral lieky, kedykoľvek by mohol odbehnúť polmaratón. Chrípky by sa zbavil za dva dni. A zrazu sa nebol schopný takmer ani nadýchnuť, keď išiel na záchod,“ rozpráva Vinczeová vo videu.

Publicista Jozef Banáš, ktorého často citujú dezinformačné weby, pandémiu verejne zľahčoval. Aj preto video veľmi rezonovalo na sociálnych sieťach, kde ho zdieľala aj stránka ministerstva zdravotníctva či policajná stránka Hoaxy a podvody.

Máte správy o tom, ako sa má váš otec?

Má šťastie aspoň v tom, že nie je na pľúcnej ventilácii. Potrebuje podporu kyslíka, potrebuje podporu zdravotníkov, nie je to však tá najťažšia fáza. Mal by sa z tej choroby, aj s pomocou antibiotík a toho kyslíka, časom dostať.

Boli v nemocnici ešte voľné lôžka?

Túto otázku sme presne zvažovali ešte pred tým, než sme volali sanitku. Otec bol síce chorý, ale nemal horúčky a nedusil sa, a tak som to pôvodne vyhodnotila, že nie je v takom stave, aby sme museli obťažovať slovenské zdravotníctvo. Keďže nechcel jesť, myslela som si, že je to vyslovene žalúdková téma. Volala som si aj s rôznymi lekármi, s ktorými som jeho stav konzultovala.

Potom som si začala všímať, že čudne dýchal, keď mal urobiť aj jednoduchý úkon. Bol apatický, slabo komunikoval a našťastie manželovi napadlo kúpiť oxymeter. Vďaka tomu sme zistili, že má veľmi nízke hodnoty kyslíka. Vtedy som sa odhodlala zavolať jednému lekárovi, či je to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie