Denník N

Biden nebude voči Číne „mäkký”

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Dá sa očakávať, že USA budú oveľa viac spolupracovať so svojimi partnermi v Európe či Ázii. Koordinovaný postup môže vytvoriť na Peking väčší tlak, než sa podarilo Trumpovmu „ostrému“, no samostatnému prístupu.

Autor je programovým riaditeľom Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií (CEIAS), okrem toho pôsobí na Univerzite Palackého v Olomouci.
Tento text vychádza aj z kapitoly o vzťahoch medzi Čínou a USA v knihe Superveľmoc? Všetko, čo potrebujete vedieť o súčasnej Číne, publikovanej v decembri 2020 v nakladateľstve Hadart.

Jedným z dedičstiev vlády Donalda Trumpa sú aj výrazne zhoršené vzťahy s Čínou a oprávnene sa očakáva, že s prezidentom Bidenom dôjde k zmenám. Často sa však veľmi zjednodušene diskutuje, či bude Biden voči Číne „mäkkší“. Debata by sa mala viesť o niečom inom.

Najdôležitejší vzťah sveta v kríze

Vzťahy medzi Spojenými štátmi a Čínou sú vnímané ako najdôležitejší bilaterálny vzťah sveta a ako také majú zásadný vplyv na podobu svetovej politiky, a teda aj na nás v Európe a na Slovensku. Počas posledných štyroch rokov sa vzťah medzi USA a Čínou zhoršil na najhoršiu úroveň za uplynulých 50 rokov a diskutuje sa o tom, či svet smeruje k novej studenej vojne.

Nízka úroveň týchto bilaterálnych vzťahov nie je len dôsledkom politiky Donalda Trumpa. V Spojených štátoch, ktoré sú dnes politicky rozdelené v prakticky každej dôležitej otázke, predstavuje Čína naopak jednu z mála oblastí, kde sa republikáni a demokrati na mnohom dokážu zhodnúť. To súvisí okrem iného aj s tým, že čínsky režim sa v posledných rokoch stáva ešte viac autoritárskym doma aj v zahraničí, čo sa okrem iného prejavuje v Sin-ťiangu, Hongkongu alebo v Juhočínskom mori.

Vlajková loď Trumpa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Komentáre

Teraz najčítanejšie