Denník N

Patológ Palkovič: Keď som sa nakazil, prekvapil ma strach. Potom som si prešiel všetkými príznakmi

Michal Palkovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michal Palkovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Začína pribúdať ľudí, ktorí zomreli doma, lebo nemocnice sú preťažené. Patológ Michal Palkovič sa obáva, že na konci decembra budeme mať napokon okolo sto úmrtí denne.

Michal Palkovič robil pitvu veľkého množstva ľudí, ktorí zomreli s covidom-19. V rozhovore hovorí:

  • prečo stúpa počet ľudí, ktorí na covid zomrú doma a nie v nemocnici;
  • aký priebeh covidu mal a čo ho prekvapilo;
  • koľko očakáva do konca roka mŕtvych;
  • v ktorých regiónoch a v akom veku ľudia najčastejšie zomierajú na covid.

Za posledné dni pribúdajú v štatistikách rekordné počty úmrtí. Zomiera denne viac ľudí alebo sa vám za posledné dni nakopilo vyhodnocovanie, a preto sú čísla vysoké?

Rastie počet úmrtí. V každom dennom prírastku je nejaké dohlásenie z predchádzajúcich dní, dá sa však povedať, že je to v podstate konštantné. Časový úsek je plus-mínus podobný, nie sú tam nejaké kritické výkyvy. Môžeme konštatovať, že časové obdobie, za ktoré sa nahlasovali počty úmrtí, sa nezmenilo. Počet úmrtí sa začal výrazne zvyšovať. V úvode decembra vidíme naozaj veľmi dramatický nárast.

Čo očakávate od nasledujúcich dní?

Ešte to bude stúpať. Predpokladám, že potom sa to možno trošičku stabilizuje. Cez víkend to vždy trochu klesne a vysoké čísla nabehnú zas v utorok a stredu. Blížime sa však k stovke denne. Ide o ľudí, ktorí zomreli „na covid“, ale aj tých, ktorých príčina smrti bola iná, no boli infikovaní koronavírusom.

Čakáte, že ešte pred koncom roka budeme denne zaznamenávať sto úmrtí s covidom aj na covid?

Obávam sa, že sa v decembri budeme pohybovať okolo počtu sto úmrtí denne. Je to dané nárastom počtu hospitalizácií, pacientov na umelej pľúcnej ventilácii.

 

Od soboty platí zákaz vychádzania s rôznymi výnimkami. Môže toto opatrenie reálne zmeniť krivku úmrtí?

Celý problém pandémie by sa dal zhrnúť do dvoch predpokladov, ktoré to spôsobili a nákazu živia. Je to falošný pocit osobnej slobody, ktorú si myslíme, že máme. Druhý je ignorantstvo alebo nezáujem o ľudí, ktorí sú ohrození. Nedomýšľame následky na ľudí, ktorých napríklad aj nepoznáme, ktorí sú nám cudzí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Michal Palkovič

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie