Denník N

Ten 16-ročný Gretzky hrá s rozumom tridsiatnika. Po zápase s našimi už nič nebolo ako predtým

Mal šestnásť rokov, na drese ešte nosil len jednu deviatku a vážil 72 kíl, o dvanásť menej ako v čase najväčšej slávy.

Wayne Gretzky bol počas Vianoc 1977 mladý chlapec, ktorý sa ocitol na turnaji s o tri roky staršími hráčmi. Nečakal, že na majstrovstvách sveta do 20 rokov vôbec bude hrať. Myslel si, že sviatky strávi s rodinou v Brantforde v Ontáriu.

Keď sa 25. decembra zobudil 650 kilometrov od domova v Montréale, prišlo mu smutno. „Ten deň som začal tým, že som desať minút plakal. Prvý raz som totiž nebol na Vianoce doma,“ povedal pre TSN.

Večer nastúpil na zápas proti Československu a po ňom už nikdy nič nebolo ako predtým.

„Navždy si budem pamätať, ako sedím u strýka na prvý sviatok vianočný v roku 1977 a v celoštátnej televízii ide zápas Kanada – Československo. Už dlhšie som o Gretzkom počúval a čítal si články. Vtedy som ho však prvýkrát videl hrať. Rovnaké to bolo pre mnoho ďalších Kanaďanov,“ spomína v Knihe Road to Gold od Marca Spectora renomovaný kanadský hokejový komentátor Bob McKenzie.

Zápas proti Československu v tejto knihe označujú za predstavenie najlepšieho hráča histórie kanadskému publiku.

Myslí ako 30-ročný, žasol komentátor

„Ak ste nevideli, čo v tom zápase stváral, vyhľadajte si to na youtube. Bolo šialené, ako pretancoval cez celý československý tím,“ hovorí McKenzie.

„Bol taký malý a chudý. Vyzeral, že tam vôbec nepatrí, ale len do momentu, keď na ľad hodili puk. Odvtedy už dominoval. Celý zápas jednoducho ovládol. Bola to šou Wayna Gretzkého.“

Priamo na ľade sledovali túto šou aj šiesti Slováci – Anton Šťastný, Marián Bezák, Dárius Rusnák, Ján Jaško, Vladimír Urban a Anton Krajčovič.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS20 v hokeji

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie