Denník N

Viac 16-ročných mala iba Ukrajina. Petrovický vzal na juniorské MS nezvyčajne mladý tím

Juraj Slafkovský v zápase proti Česku. Foto - TASR/AP
Juraj Slafkovský v zápase proti Česku. Foto – TASR/AP

MS do 20 rokov sa začínajú už dnes o 20.00.

Slovenskí hokejisti do 20 rokov prehrali svoj jediný prípravný zápas pred majstrovstvami sveta s Českom vysoko 0:6. Česi boli jednoznačne efektívnejší, ukázali väčšiu kvalitu v zakončení a od stavu 3:0 ovládli zápas.

Realizačný tím na čele s trénerom Róbertom Petrovickým mal po zápase uzavrieť nomináciu, ale rozhodnutie napokon o niekoľko hodín odložil. Do záverečnej nominácie sa napokon nedostali brankár Patrik Kozel, obrancovia Matúš Hlaváč, Šimon Groch a útočníci Michael Drábek a Róbert Bačo.

„Dúfali sme, že každý jeden z hráčov, ktorí tu s nami boli, sa zapojí do hry. Situáciu nám však skomplikovalo zredukovanie počtu prípravných duelov z dvoch na jeden. Na stretnutie s Čechmi sme zostavu upravili. Chlapci vedeli, že do zápasu nemôžu zasiahnuť všetci. Aj preto bolo rozhodnutie veľmi ťažké,“ povedal pre web hokejového zväzu Róbert Petrovický.

Slovensko ide na juniorské majstrovstvá sveta s nezvyčajne mladým tímom, ktorý je podľa portálu Eliteprospects.com vôbec najmladším na turnaji. Až 14 hráčov môže štartovať aj o rok a raritou je najmä účasť trojice šestnásťročných – obrancu Šimona Nemca a útočníkov Juraja Slafkovského a Filipa Mešára.

Za Slovensko hrali v rovnakom veku na turnaji v minulosti dosiaľ iba Marián Gáborík a Erik Černák. Slafkovský pôsobí vo fínskej juniorskej lige a Nemec a Mešár pravidelne nastupujú v najvyššej slovenskej Tipos extralige za Nitru a Poprad.

Slováci začnú majstrovstvá sveta už dnes o 20.00 h proti Švajčiarom, priamy prenos vysiela Dvojka aj ČT Sport.

Výnimočné talenty v úzkej základni

Jakub Homoľa v minulosti založil špecializovaný web SlovakProspects.com a roky sleduje mládežnícky hokej na Slovensku. Tvrdí, že spomenutá trojica je na slovenské pomery mimoriadne talentovaná, ale zároveň od nej netreba mať prehnané očakávania, pretože na juniorskom šampionáte zažíva výrazný výkonnostný skok.

„Dovolím si povedať, že rýchlosť hokeja, aký predvádzajú top družstvá na majstrovstvách sveta do 20 rokov, je porovnateľná s NHL. Rozhodne si nedovolím dehonestovať našu najvyššiu súťaž, ale extraliga podľa mňa nedokáže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS20 v hokeji

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie