Denník N

Bez Erasmu, ale aj bez ciel. Po dlhej ceste to už nie je teória: čo prinesie dohoda o brexite

Britský premiér Boris Johnson informuje o uzavretí dohody o brexite. Foto: TASR/AP
Britský premiér Boris Johnson informuje o uzavretí dohody o brexite. Foto: TASR/AP

Len týždeň pred tvrdým brexitom sa Londýn a Brusel dohodli na kompromise. Britský premiér vyhlasuje, že EÚ zostáva obchodným aj strategickým partnerom.

„Bola to dlhá a kľukatá cesta, ale máme dobrú dohodu, ktorú môžeme ukázať,“ povedala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Tento moment označuje koniec dlhej cesty.“

Tá cesta trvala jedenásť mesiacov, počas ktorých sa Európska únia a Veľká Británia snažili nájsť riešenie bezprecedentnej situácie. Rozlúčky s členským štátom, ktorý s Európou žil vo vzťahu, či už šťastnom, alebo miestami komplikovanom, dlhých 47 rokov.

Už to vyzeralo, že sa dohodu dosiahnuť nepodarí, a že Veľká Británia opustí Európsku úniu takzvaným tvrdým brexitom. Hoci britský premiér Boris Johnson ešte aj minulý týždeň tvrdil, že pre Britániu by to nebol problém, lebo aj bez dohody bude „náramne prosperovať,” nemuselo by to byť celkom tak.

Obe strany toho mohli veľa stratiť. Napokon na Štedrý deň úrad Borisa Johnsona zverejnil informáciu, že „dohoda je hotová,“ a von der Leyenová za európsku stranu dodala, že „môžeme konečne nechať brexit za sebou a Európa sa môže ďalej posúvať dopredu“.

Stále však nie sme v cieli. Veľa dôležitých bodov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie