Denník N

Naučil Latkóczyho chytať: Do NHL sa so svojou výškou nikdy nedostane. Halákovi sa podaril zázrak

Peter Kosa patrí k najlepším trénerom brankárov na Slovensku. FOTO TASR - Michal Svítok
Peter Kosa patrí k najlepším trénerom brankárov na Slovensku. FOTO TASR – Michal Svítok

Šimon Latkóczy sa zo dňa na deň stal z neznámeho brankára hokejistom, o ktorom hovoria na Slovensku tisíce ľudí. Môže za to jeho skvelý výkon pri výhre 1:0 proti Švajčiarsku na MS do 20 rokov.

Denník N oslovil Petra Kosu, ktorý Latkóczyho naučil chytať a pozná ho zo všetkých trénerov najlepšie. Tridsaťdeväťročný Kosa je tréner brankárov v Dukle Trenčín a slovenskej reprezentácii do 18 rokov.

Kosa v rozhovore hovorí:

  • že Latkóczyho zákrok lapačkou nebol zázračný, ale úplne normálny;
  • ako bol Latkóczy pred rokom psychicky na dne;
  • že často počúval, že so svojou výškou nespraví hokejovú kariéru;
  • prečo má Slovensko toľko nízkych brankárov;
  • prečo nikto nedraftoval Denisa Godlu, hoci bol najlepší brankár MS do 20 rokov.

Hokejových fanúšikov príjemne prekvapil vynikajúci výkon Šimona Latkóczyho proti Švajčiarom. Ste prekvapený aj vy?

Ani nie. Poznám ho a viem, čo v ňom je. Som hlavne rád, že chytal na majstrovstvách sveta a vyšlo mu to. Vlani bol na šampionáte osemnástok, ale len ako tretí brankár, ktorý do hry nezasiahol. Tento rok osemnástky zrušili pre koronavírus. Teším sa, ako to dopadlo, no jeho výkon nepreceňujem. Šport je vrtkavý a všetko sa môže už na druhý deň otočiť.

Ako dlho ho už trénujete?

Od maličkého decka, keď si ako štvrtáčik prvý raz obliekol brankársky výstroj. Manželke som hovoril, že je ako náš nevlastný syn. S brankármi som niekedy častejšie ako so svojou rodinou.

Brankári sú často tichí introverti. Je taký aj Latkóczy?

On je práveže veľmi otvorený. Rád komunikuje a žartuje, veľa sa usmieva. Nepokazí žiadnu zábavu, preto ho kabína má rada. Počas zápasu je veľmi koncentrovaný a hokej síce berie vážne, ale zas nie úplne smrteľne. Vie si zápas aj užiť. Keď sa navyše dostane do svojej ‚flow‘ zóny ako proti Švajčiarom, vtedy viem, že to je jeho zápas.

Ako ste vnímali jeho mimoriadny zákrok lapačkou, o ktorom mnohí už teraz hovoria, že išlo o zákrok turnaja?

Je to pekné, keď puk v lapačke zostane. Keď ho tam hráč trafí. My to však berieme ako štandardný zákrok po odrazenom puku. Pre trénerov brankárov je to teda niečo normálne, hoci bežný laický fanúšik to berie ako fantastický zákrok. Keby to Švajčiar trafil o pätnásť centimetrov vyššie, ani sa o tom nerozprávame. Nechcem však brať Šimonovi kredit za ten zákrok, jeho výnimočnosť bola v atletickosti a svižnosti.

Latkóczy po zápase povedal, že mu pomáha mentálny kouč. Ako dlho s ním spolupracuje?

Spolupracuje s jedným pánom z Trenčianskej Turnej, no veľmi o tom nehovoríme. Ja sa Šimonovi snažím zdôrazňovať, že ho hokej musí hlavne baviť. To je základ. My nemôžeme ísť na zimák otrávení, ako keby sme išli fárať do bane. Treba tam ísť s radosťou, že sa niečo nové naučím a môžem sa porovnávať s ďalšími chalanmi. Šimon túto radosť má, hoci jeho cesta nebola ľahká. Tento zápas je pre neho veľké zadosťučinenie po náročnom období v Amerike a následnom zranení.

V Amerike nemal dobré čísla, hoci ich môže skresľovať, že hral za tím so slabou obranou a v každom zápase na neho išlo veľa striel. Ako znášal, že s tímom Madison Capitals v USHL v sezóne 2019/20 vyhral len tri zápasy a zvyšných pätnásť prehral?

Nebolo to ľahké. Keď sa vlani vrátil z Ameriky, uvažovalo sa, že by mohol byť v tréningovom kempe pre minuloročnú dvadsiatku. Pozvánka však napokon neprišla. Na rovinu poviem, že sa dostal do nastavenia, keď nemal chuť do hokeja. Mentálne bol na dne. Riešil som, ako mu pomôcť. Napokon sme načas úplne vypustili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS20 v hokeji

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie