Denník N

Skončil na psychiatrii, cítil sa ako zombie. Britský šampión dostal list plný komplimentov od Aliho

Hovorí sa o ňom ako o jednom z najlepších Britov v histórii kategórie ťažkej váhy. Frank Bruno počas svojej kariéry absolvoval 45 súbojov, z ktorých 40 vyhral a iba 5 prehral.

Dvakrát ho porazil Mike Tyson. Fanúšikovia si ho pamätajú najmä vďaka týmto prehrám, ktoré mu trochu zničili slávu. Bruno v skutočnosti do ringu vstúpil proti všetkým svojim najväčším dobovým konkurentom, okrem Tysona aj proti Lennoxovi Lewisovi.

Práve Tyson Brunovi v poslednom zápase kariéry v marci 1996 zobral opasok WBC. Tyson naňho však vždy spomínal ako na silného súpera.

Zápasy s Brunom neboli ľahké, hoci ho v oboch knokautoval.

Pred Vianocami sa veľkí rivali stretli v USA. V januári 2021 britská televízna stanica Sky chystá dokument o ich rivalite.

Bruno sa dostal na vrchol svojej kariéry v 80. a hlavne v prvej polovici 90. rokov. Kategória ťažkej váhy bola vtedy v období, ktoré publicista Michael Carbert nazval „totálny chaos“.

„V možno najväčšom prekvapení histórie Buster Douglas knokautoval Mika Tysona, Tyson potom znásilnil kráľovnú krásy a išiel do basy. Evander Holyfield následne porazil nekoncentrovaného Douglasa, ktorý ležal na podlahe a nechal rozhodcu odpočítavať. Holyfield potom obránil titul proti dvom mužom s bruchom, ktorí bojovali v zlom desaťročí – Georgeovi Foremanovi a Larrymu Holmesovi,“ napísal.

Nikto zo šampiónov si titul neudržal dlhšie. „Tri či štyri opasky si boxeri posúvali medzi sebou, akoby si navzájom chceli spraviť láskavosť. Nikto už nestíhal sledovať, kto je vlastne skutočným šampiónom. Ťažkú váhu sa ani nedalo brať vážne,“ doplnil Carbert.

V bláznivom období boxerskej histórie sa k titulu šampióna konečne dostal aj Frank Bruno, ktorý pri všetkých predošlých pokusoch zlyhal.

Problémové dieťa

„Počas svojej kariéry som mal jednoduché motto: poraziť súpera tak rýchlo, ako sa dalo. Box nie je šport, pri ktorom sa s tým treba zabávať,“ povedal.

„Mama mi hovorila, že ako bábätko som sa snažil prebiť z postieľky. Oheň a agresia, ktoré mi v ringu dobre slúžili, boli vo mne od detstva,“ spomínal.

Brunovi rodičia sa do Londýna prisťahovali z Karibiku: otec pochádzal z Dominiky a matka z Jamajky. Matka pracovala ako zdravotná sestra a bola aj kazateľkou v miestnom kostole.

Frank bol však problémovým dieťaťom, v škole sa často bil a vylúčili ho, keď sa pochytil s učiteľom. V dvanástich ho umiestnili do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ring

Príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie