Denník N

Môže z klimatickej krízy vyjsť niekto ako víťaz? Rusko, píše New York Times

Ruský prezident Vladimir Putin na výlete v sibírskej tajge. Foto - TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin na výlete v sibírskej tajge. Foto – TASR/AP

Z Ruska by sa v dôsledku otepľovania mohol stať líder v produkcii potravín. Analytik Juraj Mesík, ktorý sa venuje globálnym hrozbám, je však skeptický: skôr tam očakáva masovú migráciu z Číny.

Dima so svojím starým traktorom John Deere prechádza po sójovom poli na ďalekom ruskom východe. Narodil sa ako Sin Ťie v severovýchodnej Číne, no ako 26-ročný prišiel vlakom do Ruska.

Ako píše vo svojej veľkej reportáži New York Times, do malej ruskej dediny Dimitrovo neďaleko hraníc s Čínou v Židovskej autonómnej oblasti sa presťahoval za lepšími príležitosťami.

Podľa amerického denníka je príbeh čínskeho imigranta Dimu tak trochu aj pohľadom do ruskej budúcnosti. Tá podľa New York Times z klimatickej zmeny a migrácie môže vyťažiť najviac. A nielen v agrokultúre, ale môže dokonca zmeniť pomery v svetovom poriadku.

Permafrost sa topí veľmi rýchlo

Globálne otepľovanie by mohlo z Ruska spraviť jedného z najväčších producentov jedla na svete – v čase, keď zmena podnebia vyženie z ich krajín množstvo klimatických migrantov.

Vo východnej časti Ruska, kde sa stáročia nedalo nič pestovať, teraz dochádza k veľkej zmene. A Dimovo farmárstvo je toho príkladom, hoci tento rok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie