Denník N

Desaťtisíc srdiečok pre premiéra

Aj vy ste tomu porozumeli takto? Rečnícka otázka. Inak sa najnovšiemu kroku Igora Matoviča rozumieť nedá.

Je to očividné. Premiér sa už ani neusiluje tváriť sa, že to tak nie je. Pre neho existujú dve kategórie občanov. Privilegovaní, teda plus-mínus štvrť milióna jeho priateľov alebo followerov na Facebooku. A potom tí ostatní, ktorí sú pre kľúčové rozhodnutia jeho pracovného aj osobného života nepodstatní.

Novinové titulky z pondelkového rána, že predhodil davu svoju rodinu, sú tak trochu mimo. Naopak, tým, že je ochotný poslať na očkovanie svoju mamu a manželku iba za podmienky, že dostane desaťtisíc srdiečok a lajkov na sociálnej sieti, premiér dáva občanom mimoriadne nebezpečný dôkaz. Nepredhadzuje davu svoju rodinu, on každému dáva návod, ako sa zbaviť zodpovednosti za svoje rozhodnutia a činy.

Hovorí sa tomu neustále vynucovanie si pozornosti. S manipulatívnou „referendovou politikou“ začal už pred voľbami. V zástupe naivných Jozefov Makov, ľudí miliónov, vytvoril ilúziu, že ak odpovedia na súbor otázok, s ktorým išlo OĽaNO do kampane, zmenia sa z divákov na aktérov. Odvtedy sa to deje opakovane.

Pri každom ďalšom referende (sugestívnych otázkach na Facebooku), keď sa na sociálnej sieti premiér pýta na názor na čokoľvek, sa tento nebezpečný vzorec iba viac a viac prehlbuje. V skutočnosti si tým premiér ako vnútorne neistý človek testuje lojalitu občanov. Ibaže o akej lojalite je reč? Desaťtisíc srdiečok a lajkov je asi 0,3 percenta populácie nad 18 rokov. Smiešne číslo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie