Denník N

Výklus: Beh naprieč Slovenskom, kopec v Tatrách aj 12 svetových rekordov. Výkony roka 2020

Foto – Peter Kováč
Foto – Peter Kováč

Dobrý deň,

ak by sme bežecký rok 2020 hodnotili cez očakávania, ktoré sme doň vkladali, ostali by sme sklamaní. Žiadne z vrcholových podujatí sa neuskutočnilo a podobne dopadli aj stovky väčších či menších pretekov.

V jeho závere však platí, že negatívum, teda pandémia, prinieslo so sebou aj mnoho pozitív v podobe výnimočných výkonov. Zistenie, že prívlastok „negatívny“ môže mať aj pozitívny význam, je pre uplynulý rok príznačné.

Unikátny bol napríklad počin 99-ročného britského veterána Toma Moora, ktorý prešiel okolo svojej záhrady 100 okruhov a vyzbieral štyri milióny libier pre zdravotníkov. Alebo výkony elitných atlétov Mo Faraha a Sifan Hassanovej – obaja prekonali svetový rekord v hodinovke, na ktorú by zrejme v „normálnom“ roku nezvýšil čas.

Pozoruhodných momentov však bolo viac a v nasledujúcom článku si ich pripomenieme. Pozrieme sa na domácu aj zahraničnú scénu, na atletickú dráhu aj do prírody, na krátke trate aj na ultrabeh. Vybrali sme aj sklamanie roka, fotografiu roka či najtrápnejšiu situáciu.

Pravidelný týždenný newsletter o behu vychádza každý utorok pod názvom Výklus. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast.


Športové podcasty nájdete na: AppleGoogleSpotifyPodbean – RSSYouTube


Zoznam výnimočných bežeckých výkonov začíname na slovenskej strane Tatier. Jozef Hlavčo, zrejme náš najlepší bežec do vrchu, v auguste vybehol zo Starého Smokovca na Slavkovský štít za 60 minút a 55 sekúnd.

Podarilo sa mu to v rámci tradičných pretekov Tatranská šelma, ktoré merajú sedem kilometrov s prevýšením 1 400 metrov.

Hlavčo zlepšil vlastný traťový rekord a výkon označil za svoj „najlepší športový výkon všetkých čias“. Mimochodom, to, čo Hlavčovi trvalo hodinu, by ste podľa turistickej značky mali zvládnuť za päť hodín a dvadsať minút.

Z Dukly na Devín za pár dní

Na ultrabežeckej scéne zaujal Pavol Porubčan, ktorý v máji prebehol Cestu hrdinov SNP za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Rok 2020

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie