Denník N

Trumpove pokusy o štátny prevrat

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Trumpovu konšpiračnú skupinu dnes tvoria omilostení zločinci, konšpirátori z QAnonu a bývalý milenec ruskej agentky.

Autor je filozof, publicista a bývalý politik

V nádeji, že sa aj tak všetko dobre skončí, si seriózne americké médiá zakrývajú realitu. Správanie a činy Trumpa po Bidenovom víťazstve nazývajú „odmietaním reality“ a poškodzovaním kreditu americkej demokracie. Občas však zbadám v očiach Wolfa Blitzera v známom spravodajskom programe CNN The Situation Room zdesenie a strach, čo má vlastne ten Trump ešte v talóne!

Tvrdenie, že išlo o volebný podvod a ukradnuté voľby, nie je žiadna Trumpova mýtománia. Naopak, od počiatku malo byť len ospravedlnením tých krokov, ktoré aj reálne nasledovali. A je zrejmé, že Trump mal premyslený scenár: spomeňme si, ako dlho pred voľbami opakoval vetu, že ak nevyhrá, bude to znamenať, že voľby boli podvodom. Spochybňovanie napríklad volieb poštou bola predpríprava na ďalšie kroky, pretože vedel, že ak nejaké, tak práve tieto hlasy mu predvídateľne vezmú víťazstvo.

Zrekapitulujme si jeho kroky: deň po voľbách Trump odvolal ministra obrany Marka Espera a na jeho stoličku posadil „svojho“ človeka. Vymenil aj pár ďalších dôležitých osôb v Pentagóne. (Iba pripomínam, že Esper odmietol Trumpovo úsilie o použitie armády proti protestom Black Lives Matter.) Súčasne na získanie času (právny tím Bieleho domu vedel, že nemajú šancu) podal množstvo žalôb na volebné podvody – viac ako 50 – a všetky prehral. Žiadosti o prepočítanie hlasov ho stáli skoro desať miliónov dolárov (sú totiž legálne, každý môže požiadať, ale musí náklady zaplatiť). Odvolaniami na Najvyšší súd skúšal lojalitu ním dosadených sudcov. Neuspel.

Pozor, tlak sa stupňuje: prezident,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie