Denník N

Benevolentný diktátor. Slávny tréner Arsenalu bol revolucionárom, z futbalu ho najskôr vyhnali

Chapman nechtiac prispel k úpadku Anglicka ako futbalovej veľmoci.

V histórii by sme našli iba málo vplyvnejších trénerov. Herbert Chapman bol takmer za každou inováciou v medzivojnovom období a futbal nasmeroval do modernej éry. Dva dovtedy podpriemerné tímy – Huddersfield Town a Arsenal FC – posunul medzi anglickú špičku.

„Chapman bol predovšetkým šoumenom. […] Všetko ostatné bolo druhoradé,“ spomínal obranca George Male, ktorý bol jeho zverencom v Arsenale.

Pred Emirates Stadium, štadiónom Arsenalu, dnes stojí Chapmanova socha. Pre klub bol prinajmenšom rovnako dôležitý ako Arsène Wenger o sedem desaťročí neskôr.

Trénerom Arsenalu sa stal v roku 1925. Prišiel do klubu, ktorý za 40 rokov existencie nevyhral ligu ani FA Cup. Za pár rokov z neho spravil lídra na Britských ostrovoch a odštartoval jeho zlatú éru s piatimi ligovými titulmi (1931, 1933, 1934, 1935 a 1938) a dvoma Anglickými pohármi (1930 a 1936).

Arsenal sa v súčasnosti často spomína ako protiklad Chelsea. Tá si podľa fanúšikov „kúpila úspech“ peniazmi Romana Abramoviča, kým Arsenal má bohatšiu históriu. Až do 20. rokov však išlo o provinčný londýnsky klub.

Na vrchol sa dostal vďaka Chapmanovi a aj predsedovi Henrymu Norrisovi, bývalému politikovi, ktorý zbohatol na obchode s nehnuteľnosťami. Bez Norrisových peňazí by Chapman nikdy do Arsenalu neprišiel, rovnako ako množstvo kvalitných hráčov, ktorých kúpil.

Chapman však nechcel iba krátkodobý úspech. Vždy myslel na budúcnosť a vybudoval aj prvé oddelenie skautov.

Svojimi inováciami zmenil futbal spôsobom, ktorý môžeme porovnať s vplyvom Johana Cruyffa a jeho totálneho futbalu. Po 1. svetovej vojne ho pritom z futbalu najskôr vyháňali.

Futbalová asociácia totiž riešila klub Leeds City, ktorý hráčov nezákonne platil. Chapman pracoval ako riaditeľ klubu, ale do aféry sa nezapojil priamo. Škandál sprevádzali dokonca pokusy o vydieranie.

Chapman dostal doživotný zákaz pôsobiť vo futbale a vstupovať na akékoľvek ihriská. Keď o 14 rokov neskôr zomrel, paradoxne sa o ňom hovorilo ako o najväčšom revolucionárovi v histórii anglického futbalu. Tento titul mu mnohí historici priznávajú dodnes.

Vo svojej autobiografii napísal: „Pred tridsiatimi rokmi muži iba vybehli na ihrisko a mohli ukazovať svoje umenie a schopnosti. Dnes už musia priniesť niečo do systému.“

Práve v tom je historický odkaz Chapmana – futbalový svet si uvedomil dôležitosť taktiky. Na dobré výsledky ste potrebovali šikovných hráčov, ale aj to, aby fungovali v rámci tímu.

Chapman sám pôsobil ako hráč; nastupoval napríklad za Northampton Town, Sheffield United či Tottenham Hotspur. Úspechy však získaval až ako tréner. Začal v Northamptone a v roku 1912 sa presunul do Leedsu. Keď vypukla vojna, futbalu sa už veľmi nevenoval. V klube pomáhal ako sekretár, ale pracoval najmä ako riaditeľ neďalekej muničnej továrne.

Potom vypukol škandál v Leedsi City. Futbalové kluby počas vojny nesmeli hráčom platiť, Leeds však zákaz obchádzal.

Keď sa konflikt skončil, tímy sa smeli k profesionalizmu vrátiť. Jeden z hráčov sa po hádke o výške platu Leedsu vyhrážal, že odhalí predchádzajúce nelegálne platby klubu. Funkcionári ho nebrali vážne, ale on to naozaj urobil.

Následky boli fatálne. Chapmanovi a iným funkcionárom zakázali pôsobiť vo futbale a Leeds vylúčili z ligy (s vtedajším názvom First Division). Zostáva jediným klubom, ktorý z anglickej ligy vyhodili už po začatí sezóny.

Leeds sa úplne rozpadol. Majetok klubu, vrátane bránok a dokonca aj hráčov, sa predával na dražbe.

Chapmana sa však zastali iné kluby. Neexistovali dôkazy, že by sa do škandálu sám zapojil. Po roku bez futbalu mu anglická Futbalová asociácia zákaz zrušila. O pár týždňov neskôr sa stal trénerom Huddersfieldu Town a do troch rokov z nich spravil majstrov Anglicka. Titul potom aj obhájil.

Kritizovaná hviezda

Vtedy si ho vyhliadol Norris, kontroverzný muž, ktorý financoval a zároveň autoritársky riadil Arsenal.

Ponúkol mu plat 2-tisíc libier ročne, pričom žiadny tréner v histórii predtým nezarábal viac. Chapman mu povedal, že bude potrebovať päť rokov, aby klub posunul medzi elitu. A naozaj sa mu to podarilo. Arsenal pod jeho vedením v anglickom futbale dominoval vďaka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie