Denník N

Štát informuje o korone aj cez aplikáciu Viber, správy tam sleduje takmer 95-tisíc ľudí

Vláda dokáže najefektívnejšie informovať o koronavíruse vystúpeniami v televízii, poskytovaním informácií médiám, príspevkami na sociálnych sieťach a cez web korona.gov.sk. Skúša však aj posielanie správ cez četovú aplikáciu Viber.

Desať odporúčaní, ako prežiť Vianoce počas pandémie. Informácie o zákaze vychádzania. Podmienky pre ľudí vracajúcich sa z Británie. To sú posledné správy, ktoré ľudia dostali od úradu vlády cez komunikačnú aplikáciu Viber. Štát ju začal tento rok používať na zasielanie aktuálnych informácií o pandémii a opatreniach.

Na Viberi vznikla ešte v apríli 2020 komunita nazvaná Koronavírus na Slovensku, teda akási skupina, ktorej členovia dostávajú správy priamo od vlády.

S iniciatívou na vytvorenie komunity prišla samotná spoločnosť Viber, ktorá oslovila slovenské úrady a pomohla s úvodným technickým nastavením. „Zaujalo ma to, pretože sme dostali ponuku, že pošlú všetkým používateľom Viberu notifikáciu,“ vraví Ján Bučkuliak, poradca premiéra pre digitalizáciu.

Viber teda prišiel s nápadom, pomohol vytvoriť komunitu a aj ju spropagoval. Všetci aktívni používatelia dostali na mobil notifikáciu, ktorá im komunitu predstavila. Aj vďaka tomu má dnes už takmer 95-tisíc členov.

Keď napríklad 11. decembra štát poslal správu o rastúcom počte hospitalizovaných a sprísňovaní opatrení, otvorilo si ju viac ako 25-tisíc ľudí, uviedla pre Denník N spoločnosť Viber. „Oficiálna komunita slovenskej vlády o covide-19 je taká populárna, pretože pomáha ľuďom oddeliť fakty od fikcie a ľudia sú vďaka nej informovaní o pandémii v krajine,“ povedala Daniela Ivanová, ktorá má vo Viberi na starosti strednú a východnú Európu.

„Podobne ako spolupráca s inými spoločnosťami, ktoré s príchodom pandémie pro bono pomáhali, aj spolupráca s Viberom je dobrá,“ povedal Bučkuliak.

Úrad vlády chcel mať aj chatbota na Facebook Messengeri, no

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie