Denník N

Traja 16-roční v dvadsiatke sú aj výsledok projektu rodičov. Ani v zámorí sme nedostávali výprasky, hovorí Slafkovský starší

Juraj Slafkovský v zápase proti Švajčiarsku. Foto - TASR/AP
Juraj Slafkovský v zápase proti Švajčiarsku. Foto – TASR/AP

V slovenskom tíme patrí k najsledovanejším hráčom a zaujme hneď na prvý pohľad. Juraj Slafkovský má len 16 rokov a ešte dva roky bude hrávať s ochranným košíkom, no už teraz meria 194 centimetrov.

„Je za tým genetika,“ vraví pre Denník N jeho otec Juraj Slafkovský starší. „S manželkou sme obaja vysokí, ona meria 182 centimetrov, ja mám 194. Starí rodičia boli ešte vyšší,“ hovorí.

Slafkovský aj vďaka svojej robustnej postave a sile dokázal vyhrávať súboje proti starším Kanaďanom, no to zďaleka nebolo všetko. V úvodných zápasoch na juniorských MS viackrát ukázal šikovnosť a prehľad, ktorým prevyšuje rovesníkov.

„Sme naňho s manželkou veľmi hrdí, pretože si všetko vybojoval sám svojím prístupom a pokorou. Nikdy som nebol typom rodiča, ktorý chodil za ľuďmi z klubov a snažil sa ho nejakým spôsobom potlačiť,“ hovorí Slafkovský starší.

Jeho syn je jedným z trojice 16-ročných slovenských hokejistov, ktorí tento rok hrajú za dvadsiatku. Okrem neho sa do tímu dostali aj ďalší – útočník Filip Mešár a obranca Šimon Nemec.

Všetkých troch mladíkov spája okrem veku aj občianske združenie Hokejová mládež Slovenska, ktoré pred rokmi spoluzakladali ich rodičia.

Pre deti chceli kvalitu, nie komerciu

Nie je to prvý raz, čo sa do juniorskej reprezentácie dostali hokejisti, ktorí prešli projektom nadšených rodičov. Hráči ako Martin Fehérváry, Adam Ružička či Filip Krivošík sa zdokonaľovali v niekdajšej Hokejovej škole Svišť.

Tá vznikla preto, že časť rodičov nebola spokojná s metodikou v hokejovom Slovane. Príbeh Hokejovej mládeže sa však v tomto líši. „Rozdiel bol v tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS20 v hokeji

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie