Denník N

Lučanský zomrel. Na život si siahol vo väzbe, keď bol deväť minút bez kontroly

Odstupujúci šéf väzníc Milan Ivan a ministerka Mária Kolíková. Foto N – Tomáš Benedikovič
Odstupujúci šéf väzníc Milan Ivan a ministerka Mária Kolíková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 16.20 – Ministerka Kolíková nateraz zostáva vo funkcii, rozhodne sa podľa toho, či bude mať dôveru verejnosti. Odchádza šéf väzníc.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský zomrel, oznámila bývalá ministerka vnútra Denisa Saková z Hlasu.

V utorok si Lučanský sám siahol na život vo väzbe.

Video: Lučanský je mŕtvy. Aké boli proti nemu dôkazy a ako sa ho zastávali Kaliňák a Fico (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Deväť minút po kontrole

Generálny riaditeľ väzníc Milan Ivan zdôraznil, že z doterajšieho prešetrovania incidentu, ale ani z kamerových záznamov nevyplýva, že by väzenská stráž pochybila alebo niečo podcenila. Povedal tiež, že psychologické ani psychiatrické vyšetrenia nepotvrdili u Milana Lučanského samovražedné sklony.

Milana Lučanského skontrolovala väzenská stráž v utorok o 16.30. „O tomto čase s ním bola ešte komunikácia, o 16.39 došlo k incidentu,“ povedala ministerka Mária Kolíková. Vysvetľovala, že stráž o 16.39 Lučanskému dávala cez okienko v dverách večeru a on nereagoval.

Príslušníci zboru ho preto hneď začali oživovať. Informáciu o tom, že by stráž konštatovala Lučanského smrť, Ivan nepotvrdil. Vysvetlil, že príslušníci vyhodnocujú stav väzňa na základe vlastných skúseností. Zisťujú, či dýcha, ako reaguje.

Lučanskému museli poskytnúť umelé dýchanie a použiť aj defibrilátor. Ten je výbavou každej väznice vrátane prešovskej.

Záchranári prišli do väznice po 20 minútach od incidentu.

O 13.00 bol Lučanský na rozhovore so psychológom, hodinu predtým na kontrole u všeobecnej lekárky. Šéf väzníc hovoril, že Lučanský hovoril so skúseným psychológom, ktorý má 24-ročnú prax.

Ministerka aj šéf väzníc pripomenuli, že bývalý policajný prezident prešiel tvrdým výcvikom. Poznal aj väzenské prostredie. Ivan nevylúčil, že sa vnútornou disciplínou dajú samovražedné sklony zakryť.

Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan pre tento prípad po šiestich rokoch končí vo funkcii. Riaditeľ prešovskej väznice Norbert Kundrák sa sám z funkcie odísť nechystá. Na rozdiel od Ivana nevidí dôvod na vyvodenie vlastnej zodpovednosti. Prešovskej väznici šéfuje od roku 2015.

Ministerka dodala, že zákon predpisuje podmienky, kedy môže riaditeľa väznice odvolať. „Samozrejme, môže vyvodiť aj osobnú zodpovednosť,“ dodala s tým, že to sa nestalo.

Kolíková: Postavím sa k tomu čelom

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková povedala, že aj ona zvažovala demisiu, vo funkcii nateraz zostáva. „Vnímam to tak, že to je aj politická kauza, súvisí to s politikou. Je dôležité, či mám dôveru verejnosti,“ povedala. „Budem to sledovať a postavím sa k tomu čelom.“

Kolíková hovorila, že ak sa niekto rozhodne to spraviť, aj podľa štatistík o samovraždách sa tomu nedá zabrániť.

Nateraz je presvedčená, že vo väznici nepochybili. O to viac ocenila prístup Ivana. „Ľudia neodstupujú len pri preukázaní viny, ale aj v záujme zachovania dôvery v danú inštitúciu,“ dodala s tým, že generálny riaditeľ sa rozhodol podať demisiu práve z tohto dôvodu. „Aby tu bola absolútna dôvera, že tu nič neskrývame,“ vyhlásila Kolíková.

Ministerka aj preto zriadi nezávislú komisiu, ktorá má incident prešetriť, chce do nej pozvať aj predstaviteľov opozície, osloví prezidentku, ombudsmanku aj zástupcov advokátskej komory.

Obvinený Lučanský bol vo väzbe od začiatku decembra. V cele ho kontrolovali každú polhodinu. Šéf väzníc povedal, že nemali právo neustále Lučanského monitorovať kamerami.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Milan Lučanský

Slovensko

Teraz najčítanejšie