Denník N

Kollár, Sulík, Remišová a aj Krajčí sú pripravení sprísniť lockdown. Matovič zatiaľ varuje ľudí, aby nešli na oslavy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 15.37 – Premiér nehovorí nič o tom, či bude presadzovať sprísnenie lockdownu, ako to žiada konzílium odborníkov. Minister zdravotníctva chce prísnejšie opatrenia už od pondelka 4. januára, svoj návrh predloží na vláde.

O dva týždne sa v nemocniciach zaplnia lôžka pre covidových pacientov, varovalo v utorok večer konzílium odborníkov, teda poradný orgán ministerstva zdravotníctva, ktorý tvoria epidemiologičky, infektológovia a lekárky.

Žiadajú čo najskôr sprísniť lockdown a zrušiť niektoré výnimky zo zákazu vychádzania.

Predsedovia koaličných strán Boris Kollár (Sme rodina) a Veronika Remišová (Za ľudí) sú za. Aj SaS, známa svojou nevôľou k prísnym pandemickým opatreniam, oznámila, že by rada videla konkrétne opatrenia, ktoré by mohla podporiť.

Premiér ľudí na sociálnej sieti vyzval, aby boli zodpovední. „Spamätajme sa, prosím! Dodržujme nariadenia a čísla pôjdu výrazne dole,“ napísal Igor Matovič na Facebooku. Snahu o sprísnenie opatrení však neoznámil. „Ak si naďalej svoje pôjdeme, peklo na Zemi zažijeme. Máme to v našich rukách a nie je to fráza. Cca každý 20. je dnes na Slovensku pozitívny… ísť na Silvestra k známym, môže byť preto rozhodnutie smrteľné,“ napísal Matovič.

Zo súčasnej zlej situácie obviňuje kritikov epidemických opatrení a celoplošného testovania.

V súčasnosti nie je obmedzené cestovanie, povolené sú návštevy medzi dvoma domácnosťami, sú otvorené lyžiarske strediská aj hotely.

Krajčí: Navrhnem sprísnenie od 4. januára

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) nepovažuje súčasné opatrenia za dostatočné a chce navrhnúť ich sprísnenie od pondelka 4. januára. „Takýto návrh predložím aj na vládu,“ povedal minister. Jeho rezort však zatiaľ nevie spresniť, kedy bude vláda najbližšie zasadať.

Predikcie konzília odborníkov však Krajčí hodnotí ako príliš pesimistické. „Konzílium odborníkov bez diskusie so mnou či s Inštitútom zdravotných analýz publikovalo predikciu 4500 hospitalizovaných k 11. januáru 2021. Tento scenár nepovažujem za realistický,“ tvrdí Krajčí. O dva týždne počíta skôr s 3000 až 3500 hospitalizovanými, čo je podľa neho takisto kritická hodnota.

„Počet 4500 hospitalizovaných pacientov by bolo podľa Inštitútu možné dosiahnuť len v pesimistických scenároch, až na prelome januára a februára. To sa však nesmie stať,“ hovorí minister.

Pomôcť tomu má podľa neho aj prísne dodržiavanie covidového automatu od 10. januára. „Budem sa o to striktne zasadzovať,“ tvrdí Krajčí. Ak sa situácia nezlepší, začneme rovno v najhoršej čiernej fáze s najprísnejšími opatreniami, hovorí Krajčí.

Za sprísnenie opatrení je aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Prezidentka je vzhľadom na vážnosť situácie pripravená podporiť vládu v sprísnení opatrení. Informovala o tom aj ministra zdravotníctva,“ tvrdí jej hovorca Martin Strižinec.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Kollár, Remišová aj Sulík čakajú na návrh

Boris Kollár oznámil, že po varovaní konzília odborníkov by podporil sprísnenie zákazu vychádzania. „Sprísňovanie výnimiek je v tomto momente v rukách odborníkov. Situácia je naozaj vážna, takže pokiaľ k tomu dôjde, Sme rodina to bude rešpektovať,“ tvrdí Kollár.

SaS očakáva, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie