Denník N

Lepšie správy v horších časoch

Minister zahraničia Ivan Korčok. Foto - TASR
Minister zahraničia Ivan Korčok. Foto – TASR

Víťazstvo Bidena, brexit s dohodou a smerovanie slovenskej zahraničnej politiky sú udalosti, ktoré robia rok 2020 lepším.

Autor je sociológ, bývalý veľvyslanec v USA

Uplynulý rok nás viac ako inokedy sprevádzali depresívne obrazy. Pandémia vyprázdnila ulice, zaplnila nemocnice, niekde aj štadióny, zaliezla do bytov, do rodín, do médií i do duše, votrela sa do politiky, ochromila ekonomiku, nivočila kultúru, nakazila našich blízkych, ohrozila zdravie zdravotníkov. A predsa sme popri negatívnom spravodajstve mohli občas sledovať aj priaznivejší vývoj – čo síce neznamená nijaké zaručene ružové vyhliadky, ale stojí to za zmienku aj preto, lebo to mohlo dopadnúť horšie. Na medzinárodnej scéne a v oblasti zahraničnej politiky sa to týka Ameriky, Európy i Slovenska.

Začnime Amerikou a zopakujme výsledok, ktorý vôbec nebol samozrejmý: Donald Trump nakoniec voľby prehral. Áno, istý čas sa očakávalo výraznejšie víťazstvo demokratov. Áno, Trumpa volila veľká časť Američanov. Áno, „trumpizmus“ ako určitý súbor zmýšľania a konania z krajiny nevymizne. Áno, demokrati budú oslabení v snemovni reprezentantov, dolnej komore kongresu. Áno, republikáni si posilnili pozície aj vo viacerých štátoch. A takto by sa dalo pokračovať, skepsy nikdy nie je dosť.

Lenže Joe Biden a jeho tím zvíťazili.

Nedá sa vopred predvídať, aký bude politický „výtlak“ onedlho už bývalého prezidenta, v akej podobe sa o to bude usilovať, akú to bude mať odozvu. Masy svojich stúpencov nemusí stratiť, tobôž ak sa bude udržiavať fáma o ukradnutých voľbách a ak sa Bidenovej vláde nebude veľmi dariť. Predsa však je rozdiel moderovať politickú reality show z kresla prezidenta a z inej pozície, takže časom sa môže začať ponášať na kurióznu figúru bez takého vplyvu, aký mal doteraz.

Amerika po Trumpovi

Sila Trumpovho vplyvu bola podrobená závažnej skúške práve v týchto dňoch a hodinách, konkrétne v spore o jeden zo zákonov, ktoré vetoval,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Ivan Korčok

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie