Denník N

Zrazu som nemohol rátať s Demitrom ani so Šatanom, spomína Vůjtek na poslednú československú dvadsiatku

Vladimír Vůjtek trénoval Slovákov na štyroch majstrovstvách sveta (2012 - 2015) aj na olympiáde v Soči. Foto TASR - Michal Svítok
Vladimír Vůjtek trénoval Slovákov na štyroch majstrovstvách sveta (2012 – 2015) aj na olympiáde v Soči. Foto TASR – Michal Svítok

Vladimíra Vůjtka (73) si športoví fanúšikovia pamätajú najmä ako trénera slovenskej mužskej reprezentácie, s ktorou získal striebro na majstrovstvách sveta v Helsinkách 2012.

Vůjtek však bol aj mládežnícky tréner. V roku 1993 spolu so Slovákom Jánom Šterbákom trénovali poslednú československú dvadsiatku, za ktorú hral aj zosnulý Pavol Demitra. Po rozdelení viedol Vůjtek v rokoch 1994 a 1995 český tím do 20 rokov.

Šampionát v roku 1993 vo Švédsku bol špecifický. Hrali na ňom Japonci, Švéd Peter Forsberg vytvoril bodové rekordy, ktoré možno nikto nikdy neprekoná, a rozdelenie Československa spôsobilo zvláštnu situáciu.

Tridsiateho decembra 1992 remizovalo s Rusmi 1:1 ešte Československo, no 1. januára 1993 už zdolal Japoncov 14:2 tím pod názvom „Česko a Slovensko“. Po zápase víťazom nepustili československú hymnu, ale hymnu IIHF.

S Vůjtkom sme sa rozprávali v utorok, keď mali slovenskí aj českí hokejisti za sebou prvé dva zápasy v skupinách.

V rozhovore hovorí:

  • ako ťažko sa mu po rozdelení skladala reprezentácia bez Slovákov;
  • aký bol 18-ročný Pavol Demitra a prečo ho Vůjtek nedokázal zlákať do Vítkovíc;
  • prečo je Švéd Peter Forsberg najlepší hráč v histórii MS do 20 rokov;
  • aký má názor na výkony Slovákov, ktorých trénuje jeho zať Róbert Petrovický a
  • čo podľa neho robí český hokej zle.

Aké bolo viesť naposledy Československo?

Bolo to zaujímavé. Vedeli sme vopred, že sa počas majstrovstiev sveta rozdelíme na dve krajiny. Bola to posledná spoločná reprezentácia a zvláštny pocit. Mali sme tam dobrý kolektív a získali sme medailu. Na ďalšiu Slováci čakali šesť rokov a Česi sedem.

Čo ste si mysleli o tom, že sa počas turnaja zmenil názov tímu a púšťali vám hymnu IIHF?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS20 v hokeji

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie