Denník N

Z najlepšieho krajného záložníka Európy bol po februári 1948 lešenár

Keď si našiel novú priateľku, tri dni neprišiel na tréning. V drese Slavie Praha, ktorej bol verný počas celej kariéry, aj zomrel.

Porovnávať sa s ním môže len Josef Bican, ktorý strelil 447 ligových gólov. V poradí najlepších československých strelcov histórie ich má druhý Vlastimil Kopecký omnoho menej: len 252.

Kopecký si však na to, že zostal v tieni Bicana, hneď zvykol. Práve on Bicanovi väčšinou nahrával.

„Vlasta bol môj najlepší spoluhráč a kamarát,“ povedal spisovateľovi Pavlovi Kovářovi v knihe Bicanovo tajemství.

„Lepšieho technika som nepoznal. Prihrávali sme si automaticky, takmer naslepo. Veľakrát sme stáli k sebe chrbtom, ale aj tak sme vedeli, čo spraví ten druhý. Povedal, že keď má šancu, radšej mi nahrá. On by vraj dal gól tak na deväťdesiat percent, zatiaľ čo ja na sto.“

Kopecký získal so Slaviou desať ligových titulov a je jedným z najlepších futbalistov v histórii Československa, hoci si naňho dnes už veľa fanúšikov nepamätá.

Vynikal skvelými prihrávkami, hlavičkami aj strieľaním gólov. Tréneri ho využívali ako ofenzívneho univerzála, väčšinou nastupoval na pozícii ľavej spojky či na kraji zálohy.

Keď noviny La Gazzetta dello Sport tesne pred začiatkom 2. svetovej vojny robili anketu o najlepších futbalistoch Európy, Kopecký

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie