Denník N

Mala by Kolíková pre Lučanského odstúpiť? V tejto chvíli nie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Lučanského prípad je tragický, ale na vyvodenie politickej zodpovednosti to nestačí.

Ročne spácha v slovenských väzeniach a väzniciach samovraždu do desať ľudí. Ďalšie desiatky sa o ňu neúspešne pokúsia. Nikto vtedy nevolá po odstúpení ministerky či ministra spravodlivosti, pretože keby to robil, žiadny šéf tohto rezortu by vzhľadom na množstvo podobných prípadov nedokončil funkčné obdobie. Žiaľ, takéto tragédie sú za mrežami príliš časté.

V čom je potom prípad Milana Lučanského natoľko odlišný od ostatných, že práve teraz Smer či Hlas volajú po demisii Márie Kolíkovej? Samozrejme, v prvom rade prominentnosťou obvineného. V druhom podozrením, že sa už raz o samovraždu pokúsil a zodpovední to buď neodhalili, alebo tajili. V treťom obvineniami, že ide o politickú vraždu.

Samotný fakt, že tentoraz sa o samovraždu pokúsil bývalý policajný prezident, nie je dôvodom na odstúpenie ministerky. Zatiaľ to urobil len generál Milan Ivan zodpovedný za správu väzení, čím vlastne priznal, že prípad je svojím významom výnimočný.

Video: Lučanský je mŕtvy. Aké boli proti nemu dôkazy a ako sa ho zastávali Kaliňák a Fico (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Hodnota Lučanského života je však úplne rovnaká ako život desiatok iných ľudí, čo sa o smrť za mrežami pokúsia. Zbor väzenskej a justičnej stráže, ktorý pod ministerstvo spravodlivosti patrí, sa musí o všetkých starať rovnako. Inak by sme pripustili, že smrť známej osoby je väčší dôvod na vyvodzovanie politickej zodpovednosti ako skon niekoho bezmenného.

Naopak, keby sa preukázalo, že aj Lučanského incident v polovici decembra naozaj bol pokusom o samovraždu, bolo by to komplikovanejšie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mária Kolíková

Milan Lučanský

Komentáre

Teraz najčítanejšie