Denník N

Tri štarty, tri tituly z MS. Červený dres lídra Vuelty nie je u Velitsa náhodou

Foto: cyclingnews.com
Foto: cyclingnews.com

V roku 2012 UCI opätovne zaradila tímovú časovku medzi disciplíny majstrovstiev sveta. Velits ju vtedy vyhral a titul obhájil aj v roku 2013. Po prestúpení do BMC sa z prvenstva radoval aj do tretice. Ako jediný na svete.

Výsledky tímovej časovky, ktorá otvorila jubilejný 70. ročník španielskej Vuelty organizátori v obave o bezpečnosť pretekárov neutralizovali a nezapočítali ich do celkového poradia. Kvalitu výsledku Petra Velitsa to však neznižuje.

Tridsaťročný Bratislavčan bol z víťazného tímu BMC najrýchlejší a v druhej etape si oblečie červené tričko pre vedúceho muža celkového poradia. Stane sa tak vôbec prvým Slovákom, ktorý na pretekoch Grand Tour ponesie dres lídra.

Nevýrazná sezóna

Paradoxom je, že to, o čom sníva každý cyklista dosiahol Peter v jednej zo svojich najnevýraznejších sezón. Poznačili ju zdravotné problémy s ľavou nohou, marcová operácia a následná absencia na hlavných pretekoch sezóny. Vrátil sa až v júli, na Okolo Rakúska obsadil 74. priečku. Ani na španielsku Vueltu neprišiel z cieľom pobiť sa o popredné pozície. Červený dres celkového lídra si však i napriek tomu bezpochyby zaslúži.

„Nedohodli sme sa , kto pretne ako prvý cieľovú pásku,“ vravel v cieli Peter Velits. To, že bol v Marabelle najrýchlejší však nebola náhoda. Minulosť totiž hovorí, že kombinácia Vuleta a tímová časovka je pre nášho cyklistu tou najoptimálnejšou.

Skvelá Vuelta 2010

Všetko sa začalo v roku 2010, keď práve na Vuelte tím HTC Highroad triumfoval v tímovej časovke, ktorá rovnako ako tento rok otvárala preteky Okolo Španielska. Vo víťaznej zostave bol aj náš Peter Velits, červený dres celkového lídra si vtedy obliekol jeho kolega Mark Cavendish.

Úvodnou etapou úspešné ťaženie Velitsa na Vulete 2010 neskončilo. Vyhral aj individuálnu časovku a v celkovom poradí obsadil vynikajúcu druhú priečku. K podobnému výsledku sa na pretekoch Grand Tour odvtedy žiadny zo Slovákov ani len nepriblížil.

Tri štarty, tri tituly majstra sveta

Striebro z Vuelty 2010 nedokázal napodobniť ani sám Velits, v úspechoch z časovky, predovšetkým tej tímovej, však pokračoval. V roku 2012 UCI opätovne zaradila tímovú časovku medzi disciplíny majstrovstiev sveta a Peter Velits nechýbal vo víťaznej zostave. Spolu s tímom  Omega Pharma-Quick Step triumfoval aj v roku 2013 a po prestúpení do BMC vyhral tímovú časovku aj v roku 2014.

Tri tituly svtového šampióna nezískal v posledných troch rokoch žiadny cyklista na svete. Aj tento fakt dokumentuje, že červený dres lídra celkového poradia Vuelty má správneho majiteľa. A hoci je takmer isté, že Peter Velits o priebežné prvenstvo čoskoro príde, za všetko vynaložené úsilie v posledných rokoch, za poctivú tímovú robotu či ako satisfakciu za nevydarenú sezónu si tento honor zaslúži.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vuelta a Espaňa

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie