Denník N

Videá roka 2020: Odkrývanie štátnej mafie, utekajúca Ficova priateľka, prichytený Haščák, aj apel z patológie

Pri videách Denníka N ste v tomto roku strávili spolu desiatky miliónov minút. Tieto patrili medzi najúspešnejšie.

Za covidom priamo do pitevne

Je na nich, aby určili, že niekoho zabil covid-19. Keď počúvate patológa Michala Palkoviča, naplno si uvedomíte, ako zle sme na tom. V septembri varoval, že začínajú umierať mladší a menej chorí pacienti. Vtedy umieralo na covid-19 menej ako desať ľudí denne, dnes sa nový normál blíži k sto.

Videoreportáž z patológie: Mŕtvych s koronavírusom pribúda a sú mladší (autorky: Veronika Folentová, Martina Koník)

Ako sme odkrývali štátnu mafiu

Novinári sa roky pýtali policajných šéfov a ministrov, prečo sa nevyšetrujú zjavné zlodejiny a podvody. Vždy mali dôvody, prečo sa to nedá. Teraz je bývalé vedenie polície vo väzbe, spolu s nimi aj advokáti, sudcovia a prokurátori.

Gašpara zadržala NAKA, Fico sa ho zastal (autorky: Monika Tódová, Michaela Barcíková, Martina Koník)

Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú neuznal Špecializovaný trestný súd za vinných v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Aké presvedčivé boli dôkazy? Rozhodne Najvyšší súd.

Dôkazy proti Kočnerovi v prípade vraždy Jána Kuciaka (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Fico neodišiel, chrlí síru

Robert Fico po prehratých voľbách neodišiel, stále viac chrlí síru. Nielenže jeho ľudia z polície sú za mrežami, pochybnosti zostávajú aj o Ficovom majetku. Po odchode z Bonaparte Robert Fico tvrdil, že žije v prenajatom byte v bratislavskom Ružinove, no opakovane jeho a aj jeho priateľku odfotili v kaštieli vo Vinosadoch aj v hoteli DoubleTree by Hilton. Toto je najúspešnejšie video Denníka N tohto roka, na YouTube ho videlo 445-tisíc ľudí.

Fico aj s priateľkou prespávajú okrem kaštieľa aj v Hiltone (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

A veľmi úspešné boli aj zábery toho, v akom stave nechal Robert Fico po vysťahovaní byt Ladislava Bašternáka v Bonaparte. Bašternáka roky chránili Ficovi nominanti pred vyšetrovaním, napokon ho odsúdili za daňové podvody a Fico sa odsťahoval, až keď jeho byt prepadol štátu.

Byt Fica v Bonaparte u Ladislava Bašternáka (autor: Miro Kern)

Pellegrini, líder najsilnejšej strany

Peter Pellegrini v roku 2020 stihol odísť spolu s kolegami zo Smeru, založil stranu Hlas a preferenčne vyletel k dvadsiatim percentám. Dnes je v prieskumoch jeho strana prvá a on je po prezidentke politikom s druhou najvyššou dôverou. Miro Kern zrekapituloval Pellegriniho kariéru a vysvetlil, prečo sa nedá dať za minulosťou v Smere bodka.

Prípad Pellegrini: Bránil Fica, spochybňoval protesty, pri kauzách mlčal (autori: Miro Kern, Michaela Barcíková, Martina Koník)

Prichytení Haščák s Kollárom

Týmto videom sme nepotešili Borisa Kollára a ani Jaroslava Haščáka. Prichytili sme ich krátko po spoločnom stretnutí, ktoré takmer zostalo utajené. Bolo to v atmosfére, keď bulvár vo vlastníctve Penty intenzívne písal o Kollárovej komunikácii s transgender modelkou. Haščák bol vtedy ešte na slobode, dnes je vo väzbe pre obchodovanie s nahrávkou Gorily. Takto obaja stretnutie vysvetľovali.

Kollár a Haščák sa tajne stretli, každý to vysvetľuje inak (autori: Lucia Osvaldová, Miro Kern, Martina Koník)

Premiér plagiátor

Rok 2020 bol aj rokom, keď sme odhalili, že premiér Igor Matovič aj predseda parlamentu Boris Kollár vykradli do svojich diplomových prác iné diela. Cesta k tomu nebola jednoduchá, napríklad Matovič zakázal okopírovať svoju diplomovú prácu. Tak sme zobrali zvýrazňovač a dve knihy, z ktorých je diplomovka vyskladaná a išli sme znovu do knižnice. Čakalo nás tam šesť ľudí.

Toto všetko odpísal premiér z kníh od slova do slova (autorky: Mária Benedikovičová, Martina Koník)

Ako sa vyrovnal Igor Matovič s tým, keď sme napísali, že jeho diplomovka má rovnaké nedostatky ako práca Andreja Danka a Borisa Kollára, ktorým radil odstúpiť?

Matovič pálil do Danka, Kollárovi odporúčal odísť (autorka: Martina Koník)

Omamy, nádej Slovenska

Nie všetci sú ako premiér Matovič, mnohým na vzdelaní naozaj záleží, aj keď im v prístupe k nemu štát veľmi nepomáha. Ako prosperovať v škole, nájsť si prácu, dostať sa zo začarovaného kruhu chudoby v osade? Je možné, že sa táto cesta začína v momente, keď dieťa dostane prvú pochvalu, otcovia sa začnú hrať s deťmi a mamy získajú sebavedomie?

Pochvala prvýkrát v živote: Omamy pomáhajú najmenším deťom uspieť (autorka: Martina Koník)

Ako vyzerá vojenský výcvik

Prečo sa hlásia ľudia do armády a ako vyzerá výcvik budúcich vojakov a vojačiek dnes, zisťovala Lucia Osvaldová.

Z detskej izby do uniformy: výcvik budúcich vojakov a vojačiek (autorky: Lucia Osvaldová, Martina Koník)

Bojujeme proti hoaxom

Kulturblog, Badatel.net či Magazin 1 nie sú nezávislé médiá, ale stránky previazané na ĽSNS, Kulturblog zakladal priamo Milan Mazurek (ĽSNS). Sériu videí Krotíme hoaxy, v ktorých Vladimír Šnídl vyvracia hoaxy a dezinformácie, nájdete tu.

Ako kotlebovci klamú a kto hádže kameňom (autori: Vladimír Šnídl, Lucia Osvaldová, Martina Koník)

 

Zoči-voči fašistom

Video s najväčším počtom interakcií na Facebooku za minulý rok. Andrej Bán s Michalom Karakom roky chodili s pamätníkmi holokaustu do regiónov diskutovať, neraz aj s ľuďmi, ktorí popierali holokaust.

Aké je to stáť zoči-voči ľuďom, ktorí popierajú holokaust (autori: Zabudnuté Slovensko, Martina Koník)

 

Politické diskusie: čerstvý víťaz Igor Matovič

Denník N vysielal na Facebooku v uplynulom roku desiatky debát na aktuálne témy. Za všetky si pozrite jednu z najsledovanejších – prvú povolebnú diskusiu Moniky Tódovej s Igorom Matovičom. Budúci premiér odpovedá aj na to, prečo ešte dva týždne pred voľbami dúfal, že strana Andreja Kisku bude mať viac percent ako on, alebo na to, kedy tipuje, že prvýkrát označí Denník N za protivládne noviny.

Premiér Igor Matovič: Víťaz volieb 2020 (autori: Monika Tódová, Denník N)

https://fb.watch/2JnjzL16M4/

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rok 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie