Denník N

Krištúfková z konzília: Aj na oslave, kde sú všetci otestovaní, sa dá nakaziť, testy nie sú stopercentné

Zuzana Krištúfková. foto - tasr
Zuzana Krištúfková. foto – tasr

Zostaňte na Silvestra doma, s nikým sa nestretávajte, vyzýva epidemiologička Zuzana Krištúfková.

Čím skôr spusťme covid automat, ktorý zruší časť výnimiek zo zákazu vychádzania, navrhuje epidemiologička Zuzana Krištúfková. Je členkou konzília odborníkov, ktoré v utorok varovalo vládu, že o dva týždne sa naplnia kapacity covidových oddelení a slovenské zdravotníctvo skolabuje.

Vláda sa má ešte na Silvestra o 15.00 hod. zísť a podľa premiéra Igora Matoviča sprísni lockdown.

Pred silvestrovskými oslavami žiada ľudí, aby zostávali doma, nikam nechodili, nestretávali sa a necestovali. „Aby si rodinné stretnutia nechali na čas, keď už budeme všetci zaočkovaní a bude to bezpečné. To už nebude dlho trvať,“ vyzýva ľudí Krištúfková.

 

Konzílium odborníkov varovalo, že 11. januára môže byť v nemocniciach až 4 500 pacientov, čím sa naplnia kapacity nemocníc. Čo by v praxi takáto situácia znamenala?

V nemocniciach sa v súčasnosti reprofilizujú lôžka. To znamená, že sa vytvárajú covidové lôžka na úkor iných oddelení, ktoré sú za normálnych okolností plné pacientov s inými ochoreniami. Reprofilizovaním lôžok teda trpia pacienti s inými chorobami. (Ministerstvo zdravotníctva v stredu večer vyzvalo univerzitné aj okresné nemocnice, aby odložili všetky zákroky, ktoré môžu, pozn. red.)

Budeme mať dostatok lekárov, aby sa o také množstvo pacientov postarali?

Na covidových oddeleniach už teraz pracujú lekári aj z iných oddelení po krátkom zaškolení. Navyše, veľa lekárov je chorých. Najväčším problémom zachovania kvalitnej zdravotnej starostlivosti je však chronický nedostatok sestier, ktorý súčasná situácia ešte zvýraznila.

Môže na Slovensku nastať situácia ako v Taliansku na jar, keď si lekári museli vyberať, ktorého pacienta budú zachraňovať a ktorého už nie?

V krajnom prípade sa to môže stať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie