Denník N

Bola to naozaj samovražda? (Otázky a odpovede k Milanovi Lučanskému)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Prečo bol v cele sám? Čo je to kolúzna väzba? Čo je pravda na statuse Fedora Flašíka? Smrť Milana Lučanského spustila smršť dezinformácií a niektorí už neveria ani tomu, že sa zabil sám.

Bola to samovražda? Zverejnia kamerové záznamy?

Milan Lučanský spáchal samovraždu tak, že sa obesil na teplákovej bunde. Najzásadnejší dôkaz je kamerový záznam z chodby, ktorý ukazuje, že v tom čase v cele nikto iný nebol. Kamerový záznam z cely neexistuje a ani nemôže. Zákon nedovoľuje monitorovať obvineného 24 hodín, ak nejde o disciplinárny trest alebo chráneného svedka. To nebol prípad Lučanského.

Bývalý policajný prezident na samovraždu využil moment medzi kontrolou a výdajom stravy. Išlo asi o desať minút (medzi 16.30 a 16.40). Keď nereagoval na to, ako mu podávajú stravu cez okienko, príslušníci ZVJS okamžite otvorili celu a začali ho oživovať. Kamerové záznamy z chodby majú k dispozícii vyšetrovatelia aj prokuratúra, verejnosť ich zatiaľ nevidela. Na celé vyšetrovanie dohliada generálny prokurátor Maroš Žilinka, tomu dôveruje aj opozícia, ktorá ho s koalíciou volila. Neexistuje žiadny rozumný dôvod pochybovať o tom, či šlo o samovraždu.

Video: Milan Lučanský je mŕtvy. Aké boli proti nemu dôkazy a ako sa ho zastávali Fico a Kaliňák
Autorka: Martina Koník

Nemohol mu predsa len niekto pomôcť? Robert Fico alebo Igor Matovič?

Nie. V oboch prípadoch ide o scestné a konšpiračné predstavy, ktoré sa zneužívajú v politickom boji. V Zbore väzenskej a justičnej správy (ZVJS) fungujú prísne bezpečnostné opatrenia a s celou situáciou prišlo do kontaktu príliš veľa policajtov, prokurátorov, príslušníkov ZVJS alebo lekárov. Určite by sa našiel niekto, kto by o tom prehovoril pod vlastným menom.

Zásadná vec je aj to, že pochybnosť o tom, či išlo o samovraždu, nevyslovila ani Lučanského rodina a ani jeho obhajcovia, ktorí majú k dispozícii všetky lekárske správy. „Bezpochyby smrť človeka je ľudská tragédia, a to vždy a aj keď ide o osobu obvineného vo výkone väzby. Ale vymýšľanie či domýšlanie toho, k čomu došlo, je neadekvátne, treba počkať na závery vyšetrovania,“ povedal dozorový prokurátor Peter Kysel.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Milan Lučanský

Slovensko

Teraz najčítanejšie