Denník N

Prísnejší lockdown od 1. januára: zákaz návštev, práca mimo domu len na výnimku, školy o týždeň zrejme neotvoria

Zatvoria všetky lyžiarske strediská, hotely už nebudú prijímať nových hostí. Zatvorené musia zostať aj kostoly. Tam, kde to ide, majú ľudia pracovať doma. Zakazuje sa aj vytvárať bubliny kontaktov.

Od piatka 1. januára od 5.00 hod. ráno budú platiť prísnejšie pravidlá lockdownu – zrejme do 24. januára.

Zakazuje sa stretávanie rôznych domácností a vytváranie bublín. Bubliny z dvoch domácností, ktoré si ľudia vytvorili pred vianočnými sviatkami, nie je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) nutné okamžite zrušiť. Keď sa však rozdelia, nemôžu ich už obnoviť.

Obmedzuje sa cestovanie medzi okresmi? Nie celkom. Platí všeobecný zákaz vychádzania, medzi výnimkami je však dochádzanie do práce, ak vám zamestnávateľ podpíše potvrdenie, že ju musíte vykonávať mimo domova. Ak pracujete v inom okrese, ako bývate, môžete za týchto podmienok cestovať.

Aj tu však platí, že ľudia majú pracovať z domu všade tam, kde to ide – len zamestnávatelia majú dávať výnimky pre tých, ktorí majú chodiť do práce.

Pobyt v prírode bude možný len v rámci okresu, v prípade Bratislavy a Košíc v rámci mesta. Výnimku zo zákazu vychádzania bude mať aj chodenie von so zvieratami či cesta na testovanie.

Nejasné školy, zákaz verejných omší, zatvorené svahy

Minister školstva povedal, že sa deti nemôžu vrátiť do škôl 11. januára, ako plánujú, ak „nebudeme dodržiavať opatrenia“. Podľa jeho slov vážna situácia môže plán odložiť. „Ak nebudeme dodržiavať opatrenia, nie je reálne uvažovať o tomto dátume. Nie je možné, aby sme sa teraz pripravovali pri týchto číslach, že spustíme celý systém tak, ako ho máme nastavený,“ povedal minister.

Sprísnené opatrenia sa dotknú aj kostolov, ktoré majú od piatka zakázané slúžiť omše pre verejnosť – kostoly nebudú úplne zatvorené, bude tam môcť prísť do 6 ľudí a budú môcť odtiaľ napríklad vysielať omše online.

Od piatka zatvoria aj lyžiarske strediská, vláda mení pravidlá aj pre hotely – už ubytovaní hostia môžu svoj pobyt dokončiť, no nemôžu si ho už predĺžiť. Hotel zároveň nesmie prijať nových hostí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie