Denník N

Nechoď do Kanady, radšej študuj, radil synovi Peter Bondra. Diplom môže byť aj Latkóczyho cieľom

Na univerzite hrával aj Dávid Bondra. Foto N - Peter Kováč
Na univerzite hrával aj Dávid Bondra. Foto N – Peter Kováč

Slovenský brankár Šimon Latkóczy sa vďaka vychytanej nule a zákroku zo záveru zápasu proti Švajčiarsku stal senzáciou úvodu prebiehajúcich MS do 20 rokov v hokeji. Jeho dlhoročný tréner Peter Kosa nám však hneď po zápase povedal, že Latkóczy so svojou výškou 179 centimetrov nie je brankárom pre NHL.

„Šimonovi sme povedali, že jeho cesta vedie cez americký univerzitný hokej. Keď získa diplom, môže sa rozhodnúť, či bude hrať seniorský hokej v nižšej americkej súťaži, vráti sa do Európy alebo sa rozhodne robiť po štúdiu niečo iné. Rovnakou cestou sa vydali brankári Maťo Tomek, Dávid Hrenák aj Adam Húska. Všetkým im odporúčam, aby mali aj diplom. Nikdy nevedia, či nepríde zranenie alebo sa v kariére niečo nepokazí,“ vravel Kosa.

Brankársky tréner hovoril o pôsobení v americkej univerzitnej lige NCAA, ktorá je najmä pre mladých amerických hráčov najbežnejšou cestou do NHL. Len v tohtoročnom play-off mali tímy na súpiskách vyše dvesto hráčov, ktorí predtým hrali v NCAA.

Šanca získať štipendium na univerzite a hrať popri štúdiu v kvalitnej súťaži láka aj niektorých mladých Slovákov. V tejto sezóne ich v NCAA pôsobí sedem, a ak sa aj neskôr v hokeji nepresadia, diplom im môže dať v živote možnosti, ktoré ich rovesníci nemajú.

Dočítate sa:

  • čo nesmie urobiť žiaden uchádzač o univerzitný hokej;
  • či sa športovci na univerzite musia aj učiť;
  • ktorý Slovák lámal v NCAA rekordy a čo sa s ním stalo.

Hokejisti amatéri

Americkú univerzitu vyštudoval napríklad aj Dávid Bondra, syn Petra Bondru. V rozprávaní pre Denník N priznal, že sám mal iné plány, no rodičia mu poradili NCAA. „V kariére som mal obrovské šťastie, to ty nemusíš mať,“ vravieval mu jeho slávny otec.

Bondra pôvodne chcel ísť hrať do kanadskej juniorskej OHL, do ktorej ho draftovali, a dokonca by tam dostával aj plat. Práve v tom však bol háčik, keďže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS20 v hokeji

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie