Denník N

Stephens testoval Sagana: selfie, skok do výšky i kameň – papier – nožnice

Peter Sagan v tradičnom oblečení v netradičnej póze. Foto - AP
Peter Sagan v tradičnom oblečení v netradičnej póze. Foto – AP

Bývalý cyklista Matt Stephens zisťoval pre videoblog Global Cycling Network, či je Peter Sagan skutočne najšikovnejším jazdcom v profesionálnom pelotóne.

„Peter, si pripravený ukázať mi čosi zo svojho umenia?“

„Nie.“

„Vďaka.“

Ako inak než humorne môže začať rozhovor s Petrom Saganom, cyklistickým pretekárom s najzreteľnejším zmyslom pre satiru.

„Videl si, čo sa mi stalo naposledy v Belgicku,“ pripomína Sagan svoj pád počas exhibície.

Sústredí sa na majstrovstvá sveta

Videoblog Global Cycling Network vďaka bývalému britskému cyklistovi Mattovi Stephensovi zisťoval, či je Slovák skutočne najšikovnejším jazdcom v profesionálnom pelotóne. Najprv však spoločne prebrali prvú polovicu tohtoročnej sezóny, najmä čerstvé Saganove úspechy.

„Odjazdil som tri klasiky, potom som si dal päť dní voľna. Bez bicykla. Bol som pri mori, trochu som si odpočinul. Pred Vueltou som trénoval, no chcem sa sústrediť na majstrovstvá sveta,“ zopakoval Sagan počas jazdy povedľa Brita. Stephens zároveň Saganovi pripomenul zjazd, v ktorom súperom nastavil chrbát a takmer v cieli dostihol Rubena Plaza Molinu.

„Keď som v grupette, nikdy sa tak rýchlo nespúšťam. Trochu som vtedy riskoval, no robil som to pre víťazstvo. Ten zjazd som prešiel dva- alebo trikrát. Poznal som nebezpečné zatáčky. Mal som však taktiež šťastie,“ zdôraznil Sagan.

Technika z horského bicykla

Stephens sa mu snažil podsunúť, že je to práve Saganova minulosť v horskej cyklistike, ktorá ho predurčuje na dokonalú kontrolu nad bicyklom. „Rozhodne. Keď ste mladí, môžete sa naučiť správnu techniku. Keď ste starší, už záleží na okolnostiach a je ťažšie byť pružní a učiť sa to od nuly. Či je to bicykel, motorka, alebo lyžovanie,“ vysvetľuje.

„Jazdil som od svojich deviatich rokov. Robil som počas tréningu na bicykli veľa hlúpostí. Možno mi niečo z toho zostalo dodnes. Teraz už na žarty nie je čas. Musím to preto robiť počas pretekov,“ smial sa jazdec Tinkoff-Saxo.

„Počas pretekov to nie je žiadna zábava. Musíte ísť naplno, koncentrovať sa. Dolieha na vás tlak tímu, chcete byť čo najlepší. Po skončení etapy žarty musia byť, ale počas nej na ne nemyslíte, len idete,“ dodal.

Súťaž selfie i kameň – papier – nožnice

Nasledovala súťaž v robení selfie. „Prečo všade musím súťažiť,“ posťažoval sa Sagan s úsmevom a prvú disciplínu bravúrne zvládol. Spomienkami sa vrátil aj k Tour California, ktorú ovládol v absolútnom závere.

„Odviedol som svoje maximum. Cítil som sa dobre, lebo som vyhral aj časovku. To sa mi často nestáva. Za výhru v  pretekoch som však vďačil bonusovým bodom z predchádzajúcich etáp. Nikdy som neveril, že by sa mi to mohlo podariť. A potom som skutočne vyhral.“

Ďalšou disciplínou bola obľúbená hra kameň – papier – nožnice, v ktorej Sagan na druhý pokus uspel.

Sagan si počas úspešnej Tour de France pripísal druhé miesto na pódiu až päťkrát. Na víťazstvo ani raz nedosiahol, no napriek tomu získal zelený dres. Čím to bolo, že napriek čiastkovým nezdarom zostal motivovaný až do cieľa na Elyzejských poliach? V trháku bol dokonca až štyrikrát po sebe.

„V prvom rade sa chcete cítiť dobre. Ak to nedokážete, je ťažké sa k niečomu prinútiť. Keď šprintujete na páske, stojí proti vám Greipel, Cavendish, Degenkolb, Kittel a ďalší. Keď ste v úniku, je to úplne o inom. V kopcoch zase na vás čakajú Froome, Valverde a tak ďalej. Snažil som sa vždy, no stále bol niekto silnejší. Druhé miesto je takmer prvé, no je to veľký rozdiel.“

Sagan vyskočil vyššie, má menší biceps

Na konci tréningu si Stephens a Sagan dali kávu. Brit mu zmeral obvod bicepsu. Hodnotou 32,4 centimetra až na výnimky Slovák rozhodne prevyšuje zvyšok pelotónu. Stephens ako už neaktívny jazdec víťazstvom s 34 centimetrami rozhodne neprekvapil. Strava profesionálnych cyklistov je podriadená váhe.

Poslednou disciplínou bola súťaž v skoku do výšky na bicykli, takzvaný bunny hop. Sagan v nej suverénne zvíťazil.

Celé video si môžete pozrieť tu:

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vuelta a Espaňa

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie