Denník N

Časť ľudí už Kolíkovej neuverí, predbehli ju tvrdenia Žitného aj dezinformačný aeronet.cz

Značná časť ľudí si názory na smrť Milana Lučanského vytvára napríklad podľa tvrdení Milana Žitného i podľa článkov dezinformačného webu Aeronet.
Značná časť ľudí si názory na smrť Milana Lučanského vytvára napríklad podľa tvrdení Milana Žitného i podľa článkov dezinformačného webu Aeronet.

Verejnú mienku o Lučanského smrti s predstihom formovali neoverené správy či priamo dezinformácie. Rozobrali sme tri konkrétne príklady.

Zverejnenie úradných záznamov o posledných týždňoch Milana Lučanského môže mať len malý vplyv na desaťtisíce ľudí, ktorí si názor na okolnosti jeho smrti vytvárajú na sociálnych sieťach.

Ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) predbehli špekulácie a výmysly známych dezinformačných kanálov. Verejnosti podsúvali, že Lučanského vo väzbe zbili alebo ho tam zavraždili.

Pozreli sme sa na tri konkrétne príklady:

  • tvrdenie bývalého novinára Milana Žitného o tom, že Lučanského zbili dozorcovia,
  • tvrdenie webu aeronet.cz, že je takmer nemožné obesiť sa na teplákovej bunde,
  • konšpiračné teórie bývalého pracovníka SIS Forischa o Lipšicovi a spol.

1. Tvrdenie Milana Žitného

Krátko po Lučanského smrti poskytol bývalý novinár Milan Žitný rozhovor denníku Pravda, ktorý redakcia zverejnila aj v zvukovej podobe, nielen v štandardnom prepise. Žitný emotívne opisoval, ako Lučanského zbili dozorcovia.

Podľa jeho verzie bývalý policajný prezident pred tromi týždňami porušil predpis a ležal na posteli v čase, keď nemal. Dozorca sa s ním strkal, privolal si troch kolegov a spoločne Lučanského dobili.

„Tí ho zbili tak… dokopali ho do tváre, do tela tak, že ho museli previesť do prešovskej nemocnice. Tam neboli schopní to riešiť, tak ho odviezli do Ružomberka,“ hovoril Žitný.

Žitného verzia má pravdivý základ v tom, že Lučanský mal 9. decembra v cele úraz, pre ktorý ho najprv vyšetrili v Prešove a následne ho poslali na operáciu do vojenskej nemocnice v Ružomberku.

K tomuto základu Žitný pridal príbeh o bitke, ktorý je v rozpore s doteraz známymi zápismi, ako aj s tým, čo ešte za svojho života tvrdil samotný Lučanský.

Čo hovoria záznamy

Žitný tvrdil, že Lučanského „dokopali do tváre, do tela“, žiadne takéto zranenia však nehlásili lekári z väzenskej nemocnice v Trenčíne, ktorých sa na to pýtali úradníci ministerstva spravodlivosti aj okresná prokuratúra z Prešova.

„Pri klinickom vyšetrení ani vyšetrení CT neboli zistené iné stopy úrazu. Napríklad výrazný opuch mäkkých tkanív v oblasti očnice či zlomenina tvárových kostí. Ošetrujúcim lekárom nebolo vyslovené podozrenie zo spáchania trestného činu ublížením na zdraví inou osobou,“ napísal riaditeľ nemocnice Miloš Drgo 18. decembra prešovskej prokuratúre.

Z informácií Denníka N zároveň vyplýva, že len v trenčianskej nemocnici, kam Lučanského previezli po operácii, ho vyšetrovalo sedem lekárov z rôznych odborov. Ďalší lekári a zdravotný personál sa o neho starali v Ružomberku a v Prešove.

Pokiaľ by mal na tele stopy po bitke,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Milan Lučanský

Slovensko

Teraz najčítanejšie