Denník N

AC Miláno sa opäť dostáva na vrchol. 2700 slov o vzostupe a páde Berlusconiho impéria

Paolo Maldini (vľavo), Zlatan Ibrahimović (hore) a Silvio Berlusconi (dole). Foto - TASR/AP, koláž N
Paolo Maldini (vľavo), Zlatan Ibrahimović (hore) a Silvio Berlusconi (dole). Foto – TASR/AP, koláž N

AC Miláno čaká desať rokov na majstrovský titul. Spadlo na úplné dno a bolo v „občianskej vojne“, ale v tejto sezóne sa mu to môže podariť.

Bola jeseň 2018, keď ukrajinská reprezentácia prišla na Slovensko. Jej tréner sa usmieval.

Andrij Ševčenko si pri rozhovore s Denníkom N spomenul na svoj krásny gól Gianluigimu Buffonovi.

V decembri 2001 bolo AC Miláno lídrom talianskej Serie A, Juventus Turín však naň strácal iba dva body. Ševčenko hral v jednom tíme s obrovskými legendami vrátane obrancu Paola Maldiniho, defenzívneho záložníka Gennara Gattusa či technikov Andreu Pirla a Ruia Costu.

„Ten gól je určite jedným z mojich najpamätnejších,“ rozprával Ševčenko.

„Bolo to v zápase dvoch excelentných mužstiev a navyše som ho dal Gigimu Buffonovi, s ktorým sme dnes kamaráti. Dostal som sa k odrazenej lopte a okamžite na mňa vyleteli dvaja alebo traja protihráči.“

„Obišiel som [Edgara] Davidsa, ale nemal som čas zodvihnúť hlavu, pretože predo mnou boli ďalší obrancovia, a keď som dvoch obišiel, už som bol na pravej strane šestnástky. Až vtedy som si konečne obzrel celú situáciu a videl som pohyb spoluhráčov. Nabral som takú rýchlosť, že som sa rozhodol vystreliť. Buffon nemal čas spraviť krok dozadu a lopta bola v sieti.“

Ševčenko týmto gólom zabezpečil remízu 1:1. AC sa udržalo na čele tabuľky, titul síce nezískalo, aj tak však išlo o úspešné obdobie klubu.

Ukrajinec bol jeho súčasťou v čase, keď klub patril k svetovej elite. V roku 1999 prišiel ako rekordná posila z Dynama Kyjev za 25 miliónov eur. V prvej sezóne dal 29 gólov, o rok neskôr dokonca 34. „V zápase vždy príde nejaká šanca, hoci sa do nich dostávate len veľmi ťažko. Keď sa však už nejaká objaví, je dôležité ju nepremrhať,“ dodal.

Ševčenka v roku 2006 kúpila londýnska Chelsea. A v poslednej dekáde by sa jeho výrok na fungovanie AC Miláno príliš nedal uplatniť.

Posledných desať rokov sprevádza viac premrhaných šancí ako krásnych gólov. Po rokoch sklamaní však môže z ničoho nič prísť majstrovská sezóna. AC je po štrnástich kolách na čele Serie A, hoci pred druhým Interom má náskok iba jeden bod.

Buffon stále chytá za Juventus, ktorý je aktuálne až šiesty. Slávny brankár sa podľa spoluhráča Samiho Khediru po prehrách v šatni vždy poriadne rozčúli, ale stále nie je vylúčené, že nakoniec znova vyhrá Juventus. Talianska Serie A je aktuálne oveľa viac vyrovnaná a to aj vďaka tomu, že AC sa už naozaj vracia medzi elitu.

Prečítate si aj o:

  • historickom dne AC v Serii B;
  • trénerovi, ktorý sa pohádal s van Bastenom;
  • milánskych agentoch 007;
  • revolúcii bývalého riaditeľa Arsenalu;
  • občianskej vojne vo vnútri klubu;
  • tom, ako Franca Baresiho odmietol Inter;

Maličká legenda

AC Miláno sa už nachádzalo aj vo väčšej kríze, akou si prešlo v poslednom období. Tá prišla v osemdesiatych rokoch, čo si najlepšie pamätá Franco Baresi – dnes veľká klubová legenda.

Jeho brat pôsobil v slávnejšom Interi, ale Franca pre nízku postavu odmietli, a tak odišiel k rivalovi. Hoci ho prezývali „Piscini“ (v milánskom slangu „maličký“), dnes ho považujeme za jedného z najlepších obrancov v histórii.

Baresi sa stal dôležitým členom základnej zostavy spolu s Fabiom Capellom či loptovým virtuózom Giannim Riverom. Keď Rivera skončil, AC začalo upadať. Klub sa navyše dostal do slávneho škandálu s ovplyvňovaním zápasom (takzvané Totonero).

Kým napríklad známeho útočníka Paola Rossiho potrestali dištancom, AC vedenie ligy vyradilo do Serie B. Slávny klub po roku v druhej lige postúpil, ale výsledky medzi elitou boli hrozné. AC skončilo tretie od konca a opäť vypadlo.

Baresi napriek ponukám zostal AC verný. Bol pri všetkých pádoch aj úspechoch, ktoré si potom ešte oveľa viac vážil. „To vám veru môžem potvrdiť, že som bol veľmi rád. Keď sme boli na dne, veľmi som trpel. Ale nakoniec sa nám podarili viaceré úspechy a som hrdý, že sme si to takýmto spôsobom vybojovali,“ rozprával pre Denník N.

Historický zlom prišiel pre klub vo februári 1986

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie