Denník N

Čo sa naučili traja rodičia počas roka s koronou: lepšie ovládať počítač, nervy aj ambície

Ilustračné foto - Flickr.com/Nenad Stojkovic
Ilustračné foto – Flickr.com/Nenad Stojkovic

Pandémia zvýšila nápor na rodičov. Niektorí z nich to však zobrali ako šancu zamyslieť sa nad svojím rodičovským štýlom a zmeniť ho.

S tromi ľudmi, ktorí majú spoločné akurát to, že sú rodičmi, sme hovorili o tom, ako rok s koronou zmenil ich rodičovstvo, čo sa naučili o sebe, o svojich deťoch a aké silné zostali ich výchovné zásady počas krízy.

Marta: 11-ročný mi pomáhal učiť

52-ročná Marta je učiteľka na strednej škole, čo znamená, že pomerne veľa času strávila a stále trávi vyučovaním na diaľku. Priznáva, že patrí len k „málo zbehlým“ používateľkám internetu, sociálnych sietí či aplikácií, a preto bol rok s koronou náročný.

„Niekedy som o pomoc musela žiadať 11-ročného syna, trápila som sa s kamerou, so zvukom, so zdieľaním obrazovky – no, často to bol čistý trapas,“ hovorí. Učí slovenčinu a etiku, do korony používala na vyučovaní akurát tak prezentácie v Powerpointe.

„Uvedomila som si, aká som nepružná, nešikovná a ako zle to vyzerá pred študentmi aj mladšími kolegami,“ hovorí. Uvedomila si, že robí chyby aj v rodičovstve.

„Ja som ešte z generácie, ktorá si nepripúšťala, že by deti mohli vedieť niečo lepšie ako rodičia. Mám tendenciu stále poučovať a som dosť autoritárska. Lenže tu som sa zrazu ocitla v situácii, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Rodina a vzťahy

    Teraz najčítanejšie