Denník N

Sudca Baxa: Máte jedinečnú šancu zriadiť súd bez minulosti a záťaže všetkého, čo dôveru v justíciu zničilo

Josef Baxa. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Josef Baxa. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Bol prvým predsedom českého Najvyššieho správneho súdu, na čele ktorého stál takmer šestnásť rokov. Josef Baxa nie je medzi kolegami veľmi obľúbený, často totiž upozorňuje na ich etické prehrešky. Nemlčal ani o tom, ako sa prezidentská kancelária Miloša Zemana snažila ovplyvniť rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu. So záujmom sledoval zatýkanie slovenských sudcov a hovorí, že naše súdnictvo dostalo obrovskú ranu. Česká justícia podľa neho nie je prehnitá, ale ani ľalia čistá. V rozhovore pre Denník N vysvetľuje:

  • ako vníma neustále sa meniace protipandemické opatrenia;
  • akých chýb by sa mal pri zriaďovaní najvyššieho správneho súdu u nás vyvarovať jeho nový predseda;
  • čo si myslí o tom, ak obvinený sudca ďalej súdi;
  • ako by mal predseda súdu riešiť výpovede kajúcnikov, ktorí očierňujú sudcov jeho súdu;
  • či pripravovaná reforma bude poslednou ranou pre súdnictvo na Slovensku alebo mu pomôže.

Začnem trochu netradične, ale aktuálne. Dáte sa zaočkovať proti covidu-19? 

Rozhodne áno. Moja manželka je praktická lekárka, takže všetko o tomto víruse a boji s ním mám z prvej ruky. Očkovanie je cesta, ako vyjsť z tejto šlamastiky.

Prežili sme rok s koronavírusom. Vlády všetkých krajín narýchlo menili legislatívu, prijímali rôzne opatrenia. Ako ste sa na toto dianie pozerali ako právnik a sudca? 

Veľmi rozporuplne. Na jednej strane som mal informácie od manželky, čo sa deje v teréne, a k tomu som sledoval, čo robila a robí vláda, ministerstvo zdravotníctva a vlastne všetci politici. Mali a mohli sme sa s tým vyrovnať skôr a lepšie. Nemuseli sme mať takéto problémy.

V Česku aj u nás je vyhlásený núdzový stav, počas ktorého je možné obmedziť práva ľudí. Ako to vnímate? 

S veľkou citlivosťou. Vidím, že verejná politická diskusia sa zúžila len na dva protipóly: na zdravie populácie alebo fungujúcu ekonomiku. Úplne z toho vypadol jednotlivec, občan a jeho práva a slobody. Išli celkom bokom. Na jar sa to dalo možno pochopiť, ale dnes je to neprijateľné. Nikto nemá tlačidlo na vypnutie ústavy. Jednoducho, ústava ako listina základných práv stále platí. Všetky opatrenia sa musia prijímať podľa pravidiel právneho rámca.

Núdzový stav je niečo mimoriadne, ale aj niečo, čo by malo byť dočasné. Je tu preto, aby sa mohlo konať efektívne, aby sa niektoré procedúry dali zrýchliť. Znamená to, že klasický model deľby moci je čiastočne vychýlený v prospech exekutívy. Vláda má takmer úplne rozviazané ruky, parlamentná kontrola je značne obmedzená, o mnohých veciach rozhoduje vláda sama, hoci aj päťkrát denne. A to sa každej vláde na svete veľmi páči.

Nevzniká riziko, že sa jej to zapáči až príliš? 

Samozrejme, že tu to riziko je. Vláda sa dokáže veľmi rýchlo na niečom uzniesť, a to bez akejkoľvek kontroly. Vydáva zásadné rozhodnutia a tie zasahujú priamo do integrity každého z nás. Kde je však právomoc, mala by byť v zodpovedajúcej miere aj zodpovednosť. A tú teraz nie je vidieť. Každej vláde sa páči, že môže všetko a nemusí nič. Do normálnych koľají sa bude vláda vracať ťažko.

Čo si myslíte o tom, že niektorí ľudia prestali rešpektovať opatrenia? 

Je to dôsledok toho, že núdzový stav máme už niekoľko mesiacov. Vláda počas nich permanentne prichádza s novými a novými rozhodnutiami. Prikazuje a zakazuje ľuďom, čo robiť môžu, nemôžu, a to dokonca tak podrobne, že kto a čo robiť môže či nemôže. Nedá si však ani trochu námahy, aby tieto opatrenia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Najvyšší správny súd

Reforma súdnictva

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie