Denník N

Zneužíval ju učiteľ a ona namiesto volania o pomoc mlčala. Román o nerovnom a zvrátenom vzťahu

Román Ty krásna, temná Vanessa vyšiel v preklade Iny Martinovej vo vydavateľstve Lindeni. Foto autorky - kateelizabethrussell.com
Román Ty krásna, temná Vanessa vyšiel v preklade Iny Martinovej vo vydavateľstve Lindeni. Foto autorky – kateelizabethrussell.com

Americká autorka Kate Elizabeth Russellová výborne spracovala manipuláciu a zneužívanie 15-ročnej študentky starším učiteľom.

Mala 15 rokov, on 42. Ona bola študentka, on jej učiteľ angličtiny. Outsiderka bez kamarátok a celkom obľúbený vyučujúci.

Kate Elizabeth Russellová napísala román o zvrátenom a nerovnom vzťahu medzi dospievajúcim dievčaťom a deviantom. Nazvala ho My Dark Vanessa (v slovenskom preklade Ty krásna, temná Vanessa, Lindeni 2020) podľa úryvku z knihy Bledý oheň (Pale Light, 1962) od Vladimíra Nabokova, na ktorého vo svojom debute mnohokrát odkazuje.

Jeho najznámejšiu knihu Lolita dáva učiteľ Jacob Strane čítať svojej študentke Vanesse. Je to už po ich prvom dotyku, prvom rozhovore za budovou školy, kde jej hovorí, aká je výnimočná.

Vanessa Wyesová nemá strach, nepovažuje jeho čudné správanie za hrozbu. Naopak, lichotí jej, že sa jej učiteľ venuje, že sa o ňu konečne niekto zaujíma.

Neskôr, aby Strane zahnal všetky jej obavy, sa Vanesse prizná, že sa do nej zaľúbil. A ona ho púšťa k sebe bližšie, aby sa tak zničila.

„Jeho hlava ma stále ťaží v lone; nohy sa mi roztrasú, pod kolenami a v podpazuší mi vyrazí pot. Tak trápne do teba zamilovaný. Len čo to povie, stanem sa osobou, do ktorej je niekto zamilovaný, a nie len nejaký priblblý rovesník, ale muž, ktorý prežil kus života, ktorý toho už toľko videl a vykonal, a predsa si myslí, že som hodna jeho lásky. Mám pocit, akoby ma sotili cez prah, vyhodili z môjho normálneho života na miesto, kde sa dospelí muži môžu do mňa trápne zamilovať a padnúť mi k nohám.“

Hnus a odpor

Russellová príbeh nepodáva chronologicky, strieda obdobie štúdia 15-ročnej Vanessy na výberovej škole s obdobím, keď je už dospelá a má o 17 rokov viac. Stále s tým nie je vyrovnaná, nedokáže si pripustiť, že vzťah so Straneom jej zničil život. Popiera to alkoholom, drogami a náhodným sexom. Od svojho bývalého učiteľa sa nedokáže odpútať.

„Niekedy zabúdam, aký je vlastne starý. Kedysi som si myslela, že čím budem staršia, tým bude priepasť medzi nami menšia, ale stále je rovnako veľká.“

Pochybnosti o ich vzťahu, ktoré sa jej vo vlnách vracajú, sa ešte zintenzívnia, keď sa objaví bývalá študentka, ktorá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie