Denník N

Hromadný pád zmenil priebeh 2. etapy na Vuelte, Sagan aj obaja bratia Velitsovci preteky dokončili

Esteban Chaves sa vyhol pádu a v stúpaní do kopca za sebou nechal aj favoritov. Foto - AP
Esteban Chaves sa vyhol pádu a v stúpaní do kopca za sebou nechal aj favoritov. Foto – AP

Aktualizované – 23:13. Kolízia na 128. kilometri trate sa viacerým pretekárom stala osudnou. V cieli bol prvý Kolumbíjčan Chaves pred Holanďanom Dumoulinom a Írom Rochem.

Druhú etapu cyklistických pretekov Okolo Španielska vyhral v nedeľu Kolumbijčan Esteban Chaves z autrálskeho tímu Orica GreenEdge, ktorý trať z Alhaurín de la Torre do Caminito del Rey v dĺžke 158,7 km zvládol za 3:57,25 hod. Do pondelňajšej tretej etapy tak pôjde v červenom drese pre vedúceho pretekára.

Ten obliekal prvýkrát v histórii na podujatí Grand Tour Slovák Peter Velits, ktorý z majstrami sveta z BMC vyhral sobotňajšiu úvodnú časovku družstiev na 7,4 km v Marbelle. „Červený dres mám na sebe ja, ale je škoda, že ho nemôžu mať oblečený aj všetci jazdci tímu,“ povedal Velits po sobotňajšom triumfe.

Únik a nepríjemný pád pelotónu

V nedeľu bol dojazd do stúpania. Po úvodných nástupoch sa predu etabloval 6-členný únik v zložení Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida), Davide Villella (Can-Garmin), Matteo Montaguti (Ag2r), Bert Jan Lindeman (LottoNL), José Goncalves (Caja Rural) a Walter Pedraza (Colombia).

Ten si vypracoval aj náskok takmer 4 minúty, ale pelotón, na čele ktorého najaktívnejšie pracoval Movistar, si všetko strážil. Prvým mužom, ktorý musel vzdať bol šprintér Matteo Pelucchi z IAM Cycling.

Hromadný pád v pelotóne

https://www.youtube.com/watch?v=IcheF4-yUGM

Keď napokon začal pelotón likvidovať náskok úniku, zabrzdil ho nepríjemný hromadný pád asi 30 km pred cieľovou páskou. Po ňom museli vzdať ďalší zranení jazdci a do straty sa dostal aj líder Astany Vincenzo Nibali.

Technické problémy mal ale aj Peter Sagan, ktorý krátko ležal na zemi, no vyzeral byť v poriadku. Stratil asi minútu a pol, kým mu vymenili bicykel, pokračoval chvíľu sám ďalej, potom sa dotiahol na skupinu a pokúsil sa vrátiť do hlavného balíku. To sa mu ale nedarilo, a kamery ho ukázali ako sa sám trápi na trati s narastajúcou stratou.

Chaves za sebou nechal špičku

Postupne vedúci únik strácal, minulosťou sa stal asi 20 km pred cieľom, to už bol ale na čele osamotený Gonçalves. Nibali sa po tvrdej práci vrátil do pelotónu k najväčším favoritom. Gonçalvesa dostihli necelých 10 km pred cieľom a išlo do tuhého, keďže záverečné stúpanie síce nepatrilo k najťažším, malo ale vyše 5 km a mohli sa na ňom ukázať všetci.

Skúsil to aj Kolumbijčan Nairo Quintana, v závere to už ale bol len duel Chavesa s Holanďanom Tomom Dumoulinom z Giant-Alpecin. A v ňom mal navrch práve Chaves.

Posledné kilometre 2. etapy na Vuelte

https://www.youtube.com/watch?v=W4cmLrPAp1I

„Cítil som sa dobre a chcel som ísť čo najlepšie. Mal som výborné nohy, ale nečakal som, že zvíťazím. Povedali sme si, že nemáme čo stratiť, chceli sme prekvapiť a podarilo sa to. V závere to bola dobrá skupina s Rocheom či Quintanom. Som šťastný,“ povedal pre kamery Eurosportu víťaz.

Peter Velits skončil 60. so stratou vyše 4 minút, Martin Velits z Etixx-QuickStep bol 138. s vyše 15-minútovým mankom na víťaza a Sagana klasifikovali na 167. pozícii s vyše 20-minútovou stratou.

Sagan je po páde v poriadku

„Stav po dnešku je, že sme mali štyroch jazdcov zapojených do hromadného pádu. Hlavne to boli Pavel Brutt, Peter Sagan a Daniele Bennati, zároveň aj Rafal Majka, náš líder, havaroval. Rafal bol však schopný sadnúť späť na bicykel a pokračovať rýchlejšie ako ostatni, pretože tí museli čakať na nové bicykle.

Zranenia nie sú zlé, jazdci majú nejaké modriny a Rafal má ranu na kolene, ale nič, čo by nam robilo obavy. Samozrejme, Rafal sa musel prebojovať späť dopredu do hlavnej skupiny a mal podporu od zvyšku tímu.“ povedal športový riaditeľ Tinkoff-Saxo Tristan Hoffman.

Prísny trest pre Astanu

Taliansky cyklista Vincenzo Nibali z Astany bol diskvalifikovaný z pretekov Okolo Španielska. UCI ho potrestala za nedovolenú pomoc, keď sa pohromadnom páde v 2. etape pridržiaval mechanického vozidla.

Vylúčený z Vuelty bol aj športový riaditeľ stajne Alexandre Shefer, ktorý auto šoféroval. Obaja previnilci navyše dostali pokutu 200 švajčiarskych frankov.

„Video to jasne dokazuje. Nibali sa držal auta približne 100 metrov. Môžem povedať len toľko, že to bolo pre komisárov ťažké rozhodnutie, ale dôkazy boli nepopierateľné. Nebolo možné udeliť jazdcovi žiaden iný trest,“ zdôraznil hlavný komisár pretekov Bruno Valcic.

„Čakali sme doteraz preto, že prezrieť si inkriminované video už v cieli nebolo možné. Pozreli sme si až záznam živého prenosu stanice Eurosport,“ doplnil.

výsledky – 2. etapa (Alhaurín de la Torre – Caminito del Rey 158,7 km):

1. Esteban Chaves (Kol./Orica GreenEDGE) 3:57:25 hod., 2. Tom Dumoulin (Hol./Team Giant-Alpecin) +1 s, 3. Nicolas Roche (Ír./Team Sky) +9, 4. Daniel Martin (Ír./Team Cannondale Garmin) +14, 5. Joachim Rodriguez (Šp./Kaťuša), 6. Nairo Quintana (Kol./Movistar) obaja +26, 7. Christopher Froome (V.Brit./Team Sky) +30, 8. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +31, … 60. Peter VELITS (SR/BMC) +4:22 min, 138. Martin Velits (SR/Etixx-QuickStep) + 15:01, 167. Peter SAGAN (SR/Tinkoff-Saxo) +20:58

celkové poradie:

1. Chaves 3:57:15, 2. Dumoulin +5, 3. Roche +15, 4. Martin +24, 5. Rodriguez, 6. Quintana obaja +36, … 60. P. VELITS + 4:32, 138. M. VELITS +15:11, 167. P. SAGAN +20:48

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vuelta a Espaňa

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie