Denník N

Visolajský: Čaká nás najťažší týždeň. V nemocniciach sú ľudia, ktorí na Vianoce nedodržiavali opatrenia

Foto - TASR
Foto – TASR

Dostávame sa do štádia, keď tu už máme v nemocniciach takmer Bergamo, hovorí lekár Peter Visolajský a opisuje kritickú situáciu. Pacientov s covidom liečia aj oční lekári či traumatológovia.

V rozhovore Peter Visolajský hovorí aj:

  • o kritickej situácii v Nitre,
  • o nedostatku personálu v nemocniciach,
  • o tom, prečo prišli opatrenia tak neskoro,
  • či Marek Krajčí ako minister zdravotníctva zlyhal.

Aká je situácia vo Fakultnej nemocnici v Nitre?

V sobotu sme už s ministrom riešili, aby okolité nemocnice začali brať viac pacientov. Výsledkom bolo, že pár sanitiek nešlo do Nitry, ale do týchto nemocníc. Napriek tomu naša covidová ambulancia ošetrila za 24 hodín 120 pacientov a z nich sme 40 prijali. Problém je, že Nitra preberá takmer všetkých pacientov z najviac postihnutého kraja. Aj Dáta bez pátosu mi potvrdili, že taký vysoký výskyt ochorenia, aký má momentálne Nitriansky kraj, mala na Slovensku a v Česku len Opava, a to v najhoršom období v Česku. Sú to rekordné čísla. A všetci pacienti z kraja sú sústredení k nám a do Nových Zámkov. Okolité, najmä súkromné nemocnice sa tvária, ako by sa ich to netýkalo.

Koľko máte momentálne pacientov?

K 2. januáru bolo v Nitre 236 pacientov. Pár ich je aj na Zobore, ale väčšina je u nás. Napríklad z prehľadov Dáta bez pátosu má nemocnica v Leviciach 34, Topoľčany 27 a Galanta 35 pacientov. Vyťaženosť k celkovému počtu lôžok ukazuje, že Nitra má 30 percent zo všetkých lôžok obsadených covidovými pacientmi. Levice majú 11 percent, Topoľčany deväť a Galanta osem percent. (Skupina Agel tvrdí, že k pondelku sa v nemocnici v Leviciach, ktorá pod nich patrí, starajú o 31 pacientov na štandardnom covidovom lôžku, šesť pacientov je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu pre covid a jeden je na neinvazívnej ventilácii, ďalší 3 pacienti sú na umelej pľúcnej ventilácii pre iné ochorenie).

Ministerstvo zdravotníctva má zriadenú skupinu, ktorá sa stará o presun pacientov a ich smerovanie do nemocníc, kde majú voľnejšie kapacity. Prečo to v Nitrianskom kraji nefunguje?

Viackrát som o tom hovoril so štátnym tajomníkom Petrom Stachurom, ktorý to má na starosti. Odpoveď ministerstva je, že malé nemocnice sa vyhovárajú na nedostatok personálu. Ale našej nemocnice sa nik nepýta, koľko máme personálu.

A ako riešite, že nemáte dosť ľudí?

O covidových pacientov sa u nás starajú už aj neonatológovia, pediatri, oční lekári, chirurgovia, neurochirurgovia alebo traumatológovia. Stále rozširujeme covidové lôžka. Už aj časť detského, gynekológie, traumatológie či očné oddelenie sú covidové. Dokonca aj pediatri sú rozpísaní na služby na covidovom oddelení pre dospelých. Je to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie