Denník N

Má 78 a viac nápadov než mladí. McCartney dal za tri mesiace sám dokopy výborný aj úspešný album

Foto - mccartney.com
Foto – mccartney.com

Medzi najskloňovanejšie slová roku 2020 patrí lockdown. On si stvoril svoj vlastný výraz rockdown a sedí to.

Väčšina muzikantov sa po vypuknutí pandémie vrhla na koncertovanie cez live stream, Paul McCartney sedel v domácom štúdiu, vymýšľal a postupne zaznamenával nové pesničky. Sám. Napokon veď vždy to tak robil, keď sa v jeho živote niečo zásadné menilo. Prvý sólový album nahral v čase, keď sa definitívne rozpadli Beatles, druhým ukončil existenciu svojej ďalšej kapely Wings a teraz, krátko pred Vianocami, prišiel McCartney III.

Je to nahrávka, ktorá vyšla tesne pred koncom roka, ale napriek tomu sa stihla vysoko skloňovať v mnohých anketách. Po troch dekádach sa jej autor opäť dostal rovno na prvé miesto hitparády a postaral o hudobný zážitok aj o rekord v predajnosti.

Má 78 a stále dosť dobrých nápadov

„Do you, do-do, do you miss me? / Do you, do-do, do you feel me?“ sú prvé slová, ktoré počujete a opakujú sa dokola. Je to celý text otváracej päťminútovej pesničky Long Tailed Winter Bird. Nie je to však žiadny banálny popevok na spôsob beatlesovky Ob-La-Di, Ob-La-Da ani nedostatok nápadov. Naopak.

Zvonivé akustické gitary, priamočiaro jednoduchá „refrénová“ melódia a postupne sa pridáva basa, bicie, dokonca flauty. Že McCartney dokáže hrať na veľa nástrojov, už vieme, väčším prekvapením je sviežosť celkového prístupu jedného z najslávnejších muzikantov na svete. Vo veku 78 rokov už dávno nepotrebuje nikomu nič dokazovať a aj vďaka tomu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie