Denník N

Nie je lepšie očkovať viac ľudí iba jednou dávkou? Vedci riešia dilemu, ktorá môže zachrániť tisíce  

V Izraeli zaočkovali štrnásť percent populácie, zvyšok sveta ide pomalšie. Foto - TASR/AP
V Izraeli zaočkovali štrnásť percent populácie, zvyšok sveta ide pomalšie. Foto – TASR/AP

Briti idú dávať druhú dávku vakcín o 12 týždňov, aby prvú dávku dostalo čo najviac ľudí. Slovensko sa zatiaľ drží príbalového letáka od Pfizeru, ktorý vraví o druhej dávke po 21 dňoch.

Severná pologuľa je uprostred najhoršej pandémie za posledné storočie. No je tu aj dobrá správa: vakcína už existuje.

Problém je však v tom, že najbližšie mesiace nebude dostatok dávok, aby sa preočkovali aspoň zraniteľné skupiny. Dopyt prevyšuje ponuku a ešte dlho bude.

Viacerí vedci tak presadzujú možno kontroverzné riešenie. Navrhujú, aby sa čo najviac ľudí zaočkovalo nateraz aspoň jednou dávkou vakcíny. A aby sa druhá dávka vakcíny odložila o mesiace.

Myslia si, že to v súčasnej situácii pomôže zachrániť viac životov, aj keď uznávajú, že účinnosť iba jednej dávky nie je dostatočne preskúmaná.

Iní odborníci však majú opačný názor a tvrdia, že sa pri očkovaní treba držať vedecky schváleného a v klinických testoch overeného postupu: dať druhú dávku po 21 dňoch v prípade vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech a 28 dní od Moderny, ktorú by Európska lieková agentúra mohla schváliť čoskoro.

Briti menia stratégiu

Ako prvý štát sa na kontroverznú zmenu stratégie odhodlala Británia. Minulý týždeň v krajine vydali odporúčanie, v ktorom hovoria, že treba prioritizovať jednu dávku pre čo najviac ľudí. Druhá dávka by sa ľuďom mala vpichnúť do 12 týždňov. Čiže ľudia zaočkovaní prvýkrát tento týždeň by druhú vakcínu dostali na konci marca.

To by umožnilo zaočkovať za prvé tri mesiace roku 2021 takmer dvakrát toľko ľudí, ako keby očkovali dvoma dávkami. „Prioritizovanie prvej dávky pomôže predísť toľkým úmrtiam na covid, ako sa len dá,“ povedala Mary Ramsayová, šéfka imunizácie z úradu Public Health England.

Briti zatiaľ schválili dve vakcíny. Ako prví na svete začali očkovať 8. decembra vakcínou od firiem Pfizer a BioNTech. Prví ľudia už dostali dve dávky.

Minulý týždeň schválili aj používanie vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, ktorá ju vyvinula v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Očkovať ňou začali v pondelok.

Podľa slovenského infektológa Pavla Jaršučku by Európska lieková agentúra mohla schváliť túto vakcínu začiatkom februára. Európska únia ju potrebuje, lebo nemá objednaných dostatok vakcín od Pfizeru a Moderny.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca má v britskom príbalovom letáku uvedené, že druhú dávku môžu ľudia dostať od 4 do 12 týždňov. Pri vakcíne od Pfizeru podobne ako u nás uvádza, že druhá dávka má prísť najskôr 21 dní po prvej.

Ako na Slovensku?

Slovenský infektológ z konzília odborníkov Pavol Jarčuška, ktorý má na starosti vakcíny na covid, hovorí, že nápad dávať prednostne prvú dávku má niečo do seba.

„Je to stratégia, ktorá má svoju logiku z populačného hľadiska. Epidemiológ z Harvardu Michael Mina dokonca hovoril, že treba zaočkovať najprv všetkých a potom dávať druhú dávku. Na druhej strane

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie