Denník N

Náhoda či výsledok Solskjaerovho systému? Manchester United je druhý len o skóre a útočí na titul (analýza)

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ferguson nepriniesol žiadny taktický prevrat, ale kultúru vyhrávania. Solkjaer je jeho bývalý hráč, ktorý rozhodol o triumfe v Lige majstrov 1999 v nadstavenom čase.

Bol to dôležitý zápas. Manchester United minulý týždeň doma zvíťazil nad ambicióznou Aston Villou 2:1 a manažér Ole Gunnar Solskjaer o útoku na majstrovský titul radšej ešte priamo nerozprával.

„Samozrejme, sme šťastní. Za rok sme sa zlepšili a sme silnejší. Títo hráči sú vo skvelom veku a sú hladní po tom, aby sa učili,“ povedal pre BBC.

Pohľad na tabuľku je však jasný. Po šestnástich kolách sa United ocitli na druhej priečke za obhajcom titulu Liverpoolom a zaostávajú len o skóre. ManUtd má pritom zápas k dobru.

Manchester United nevyhral Premier League od roku 2013, ale táto sezóna mu môže patriť.

Súčasný vývoj je známkou výrazného progresu po sklamaniach z posledných rokov, keď sa United dokonca nedostali ani do Ligy majstrov.

Solskjaer v minulej sezóne vybojoval tretiu priečku, čo mnohí fanúšikovia považovali za úspech. Ešte pred pätnástimi rokmi by šlo o sklamanie.

Na jeseň to pritom s United nevyzeralo dobre. Začiatkom októbra prehrali s výborne hrajúcim Tottenhamom 1:6, Paul Pogba sa trápil a v decembri prišlo aj vypadnutie z Ligy majstrov.

Prečítajte si aj:

  • o tajomstvách úspechu v tejto sezóne;
  • o návrate a možnom odchode Paula Pogbu;
  • o legende, ktorá Fergusonovi pripomínala kokeršpaniela;
  • o surovom jazyku bývalého kapitána;
  • prečo je „United Way“ do veľkej miery mýtom;
  • o súdnom spore Sira Alexa Fergusona o dostihového koňa a o tom, ako prispel k príchodu nenávidených majiteľov.

Solskjaerovi vychádza to, čo nevyšlo Mourinhovi

Fanúšikovia si už na podobný pocit zvykli. United, 20-násobní šampióni Anglicka, už nedokázali byť vážnou konkurenciou v boji o titul. V posledných dvoch ročníkoch zaostali za majstrami (Manchestrom City a Liverpoolom) vždy o viac ako tridsať bodov.

Táto sezóna Premier League je však vyrovnanejšia ako tie predchádzajúce. United síce nie sú pod Solskajerom úplne presvedčiví, ale body získavajú.

Ešte na konci leta sa hovorilo, že im nevyšlo prestupové okno, zatiaľ čo Chelsea konala odvážne a výrazne posilnila káder. Dnes to pri pohľade na tabuľku vyzerá úplne opačne.

Solskjaer nie je pragmatickým koučom ako jeho predchodcovia, napríklad Louis Van Gaal či José Mourinho. Takticky sa od oboch odlišuje. Mourinho navyše pracoval predovšetkým so skupinou hotových hráčov, zatiaľ čo Solskjaer káder omladil a vybudoval okolo domácich futbalistov.

Nórsky manažér predtým bez väčšieho úspechu trénoval len Molde a Cardiff City. Mnohí experti preto oprávnene pochybovali, či jeho úspešná hráčska kariéra v klube United je dostatočnou kvalifikáciou na funkciu manažéra United.

Po viac ako dvoch rokoch Solskjaera na Old Trafforde sa zdá, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie