Denník N

V denných prírastkoch úmrtí na covid je Slovensko momentálne štvrté najhoršie na svete (medzinárodné porovnanie pandémie)

Sedem grafov ukazuje, ako je na tom Slovensko v porovnaní s ostatnými krajinami v počte úmrtí, očkovaní, v počte ľudí v nemocniciach, v počte pozitívnych prípadov či testov.

Z médií môžu mať ľudia pocit, že Slovensko momentálne nezvláda pandémiu a patrí k najhorším krajinám na svete. Je to však skutočne pravda? Rozhodli sme sa porovnať našu súčasnú (aj celkovú) pandemickú situáciu s inými krajinami, najmä so štátmi Európskej únie.

Ako z toho vychádzame?

V skratke: v úmrtiach na covid na počet obyvateľov sme momentálne štvrtí najhorší na svete, celkovo sa však stále držíme v lepšej polovici EÚ. Testujeme PCR testami menej ako priemer, pozitivitu máme v súčasnosti druhú najvyššiu v EÚ a v počte pozitívnych PCR testov sme aktuálne v prvej svetovej pätnástke.

Pri očkovaní sme priemer EÚ – podobne pomalý rozbeh majú aj iné štáty.

1. Aktuálne počty úmrtí

Viacerých mohlo šokovať číslo, ktoré zverejnilo ministerstvo zdravotníctva v pondelok: 204 obetí pľúcnej formy covidu. V bežný deň pritom zomrie na Slovensku na všetky príčiny smrti asi 150 ľudí.

Táto cifra bola trochu zavádzajúca, pretože v nej boli obete z viacerých dní (na Nový rok nové úmrtia nezverejnili). Preto je dôležitý denný priemer za posledný týždeň. Ten hovorí o 89 úmrtiach na covid denne.

To znamená, že covid-19 je momentálne najčastejšia príčina smrti na Slovensku, predbehla pravdepodobne aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie