Denník N

Biden vs. Orbán: aké problémy môže Budapešti spôsobiť nové vedenie Bieleho domu

Joe Biden. Foto – TASR/AP
Joe Biden. Foto – TASR/AP

Viktor Orbán patril medzi najväčších fanúšikov Donalda Trumpa a môže mať vážne spory s administratívou nového prezidenta Joea Bidena, ktorý Maďarsko označil v kampani za totalitný režim.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa konfliktu s novým americkým prezidentom nevyhne. Joe Biden kritizoval Maďarsko už v kampani a vláda v Budapešti naňho reagovala mimoriadne ostro.

Vážne spory očakávajú aj analytici a to môže Orbánovi skomplikovať aj prípravu na ďalšie voľby, ktoré budú v Maďarsku na jar 2022.

Orbán bol medzi prvými politickými lídrami, ktorí verejne podporili Donalda Trumpa už pred voľbami v roku 2016.

Vzťah maďarskej vlády s republikánskym vedením napriek tomu nebol úplne idylický a Trump Orbána dlho ignoroval. Na osobné stretnutie s prezidentom v Bielom dome sa dostal až v máji 2019. Od svojho víťazstva v roku 2010 čakal na pozvánku dlhých deväť rokov.

Krátko predtým prijal Trump aj Petra Pellegriniho, ktorý bol vtedy premiérom iba rok.

S Trumpom sa zhodli najmä na témach migrácie a ochrany kresťanstva – americký prezident podčiarkol zásluhy maďarskej vlády na ochrane kresťanských komunít. Trump povedal, že podobne ako jeho, aj Orbána považujú za kontroverznú osobnosť, „ale to je v poriadku“.

Kauza vyhostenia

Vzťah maďarskej a americkej vlády bol v období vládnutia Baracka Obamu mimoriadne problematický a Biden ako Obamov bývalý podpredseda na to zrejme nezabudol.

Washington citlivo reagoval na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Joe Biden

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie