Denník N

Infekčnejší variant vírusu potvrdili v 10 vzorkách. Na Slovensko bol zrejme zavlečený na viacero miest, vraví virológ

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Prvé vzorky pochádzajú z okresu Michalovce, cieľom do budúcna je analyzovať vzorky z celého územia Slovenska. Nový kmeň je zrejme infekčnejší, no nie je smrteľnejší. Účinnosť vakcín nie je momentálne ohrozená.

Nový variant kmeňa nového koronavírusu, ktorý sa šíri z južného Anglicka, už potvrdili vo viac ako 30 krajinách sveta a od pondelka je medzi nimi aj Slovensko.

Výskyt zmutovaného vírusu na našom území potvrdil v pondelok na Facebooku minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) konštatuje, že nový variant koronavírusu (B.1.1.7) je infekčnejší, šíri sa až o 70 percent rýchlejšie a reprodukčné číslo zvyšuje minimálne o 0,4.

Hovoria o rýchlejšom šírení

Epidemiológ Adam Kucharski z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny (London School of Hygiene & Tropical Medicine) na Twitteri uviedol, prečo je zvýšená schopnosť šírenia vírusu problém.

Hypotetický príklad – ak máme 10-tisíc nakazených, reprodukčné číslo je 1,1 a smrtnosť 0,8 percenta, potom možno očakávať 129 úmrtí za mesiac, uvádza Kucharski.

Ak by smrtnosť vzrástla o 50 percent, covidu by za mesiac podľahlo 193 ľudí. No 50-percentný nárast šírenia by viedol až k 978 úmrtiam, vypočítal zahraničný vedec.

Z uvedeného dôvodu magazín Atlantic píše o novom variante kmeňa ako o „časovanej bombe“.

Treba však dodať, že uvedené údaje o náraste šírenia vírusu vychádzajú len z epidemiologických dát o šírení vírusu v Británii a nejde o výsledky laboratórnych analýz.

„Uvedené číslo o náraste rýchlosti šírenia vírusu o 70 percent nie je nezmyselné, no vnímam ho ako predbežné. Treba ho brať vážne, no bol by som opatrený pri vyjadreniach o presných číslach,“ povedal pre Denník N virológ Boris Klempa z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV.

Vedec je členom tímu, ktorý objavil prítomnosť nového variantu kmeňa B.1.1.7 na Slovensku.

Desať vzoriek s kmeňom B.1.1.7

Vzorky sa zbierali 28. a 29. decembra. Nasledujúci deň ich otestovali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie